Haggis
För ungefär 4-6 pers.
Detta behövs:
- 1 st Lever från får
- 1 st Hjärta från får
- 1 par Lungor från får
- 1 st Mage från får
- 450 gr Havregryn
- 450 gr Njurtalg, finhackad
- 2 st Gula lökar, finhackade
- 2 msk Salt
- 1 tsk Vitpeppar
- 1/2 st Muskotnöt, finmalen
- 1 st Citron, endast saften
- 6-9 dl Kraftig köttbuljong
Tillbehör:
Potatismos, rotmos, öl och massor av whisky!!!
Tips! Späd ut whiskyn
med hälften vatten - det funkar bra som måltidsdryck!
Ta isåfall en som inte är alltför rökig!!!
Gör så här:
- Blötlägg magen i saltat
vatten, helst över natten.
- Vänd magen ut och in och
tvätta den noga.
- Skölj hjärta, lever
och lungor väl.
- Täck levern med kallt vatten
och koka i 1,5 timme.
- Efter 45 minuter tillsätts
lungor och hjärta, väl rensade.
- Rosta havregrynen i ugnen tills
de blir gyllene i färgen.
- ( När inälvorna är
kokta: )
- Hacka halva levern grovt, hacka
resten av levern mycket fint.
- Hacka hjärta och lungorna
mycket fint.
- Blanda allt och tillsätt
havregryn, njurtalg, lök, kryddorna, citronsaft och buljongen.
- För försiktigt in blandningen
i magen, feta/mjuka sidan inåt.
- Sy ihop öppningen, men tänk
på att lämna plats för havregrynen att svälla.
- Stick hål med en nål
här och var så att ångan kan pysa ut.
- Lägg haggisen i kokande vatten,
eventuellt på en tallrik.
- Låt sjuda långsamt
i cirka 3 timmar. Vattnet skall täcka haggisen.
- Ikläd dig kilt och hyr in
en säckpipeblåsare och ät!
- En bra dag kan vara den 25 Januari
på Robert Burn's födelsedag!
Bli inte alltför förskräckt över ingredienserna i receptet!
Livsmedelsverket säger att fårmage och de övriga inälvsmaten
från får INTE är känlig människoföda! (skratt)
MEN om du hittar en bra slaktare i ditt område och pratar vänligt
med honom/henne och förklarar vad det är frågan om och i värsta
fall intygar på heder och samvete att du skall ha det som hundmat så
löser det sig!
Tycker du fortfarande att det verkar lite väl omständigt! Köp
vanlig hederlig svensk PÖLSA och krydda upp den enligt ovan, eventuellt
förstärk med lite av inälvsbitarna för att få en grövre
konsistens!!!
KOM IHÅG! PROBLEM, ÄR TILL FÖR ATT LÖSAS!!!
Tillbaka
till receptlistan
Kommantarer?
Hur smakade det?