Verksamhetsberättelse för ABC-Klubben 1989

Verksamhetsåret omfattar tiden 1989-02-12 - 1990-03-17. Redovisningsåret omfattar 1989-01-01 till 1989-12-31.

Styrelsen:

På årsmötet 1989-02-11 valdes följande styrelse:

Ordförande:

Bo Kullmar

Vice ordförande:

Bengt Sandgren

Ledamöter:

Jan Liebe-Harkort

 

Ulf Hedlund

 

Ulf Sjöstrand

 

Tom Sjöberg

 

Kjell Brealt

 

Jaan Tombach

Suppleanter:

Bengt Almén

 

Martin Lundberg

 

Karsten Husberg

 

Styrelsen konstituerade sig och utsåg Ulf Hedlund till kassör, Jan Liebe-Harkort till sekreterare samt Ulf Sjöstrand till redaktör och ansvarig utgivare för ABC-Bladet. Styrelsen har under året haft 16 sammanträden i klubblokalen, Alvik.

Ekonomi:

Klubbens ekonomi blev mycket god 1989. Orsaken till detta är att klubben inte längre har stora utgifter för ett kommersiellt kansli och att andra utgifter också har hållits nere genom sparsamhet. Dessutom underskattades antalet diskettprenumerationer och försäljningen av PC-program i budgeten.

Bokföringen har skötts helt idéellt. Tyvärr har detta medfört att några få räkningar inte har betalats i tid och att revisorerna inte har fått redovisningen i tid för att göra halvårsrevision. Dock är det troligt att de kostnader som vi har betalt för försent betalda fakturor mer än väl kompenseras av det faktum att bokföringen i sig själv inte har kostat något.

För 1990 har styrelsen ansett det nödvändigt att återigen lägga ut bokföringen på Contera AB.

Kansliet:

I början på 1989 tog klubben själv hand om kansliet och inredde en del av klubblokalen för detta ändamål. Under början av 1989 lade Bo Kullmar, Bengt Sandgren och Martin Lundberg ner ett stort arbete på att lägga upp nya och bättre rutiner för kansliet. Nya register skapades med hjälp av TcX DataKonsults PC-program REG.

Under uppbyggnaden av kansliet kunde vi konstatera att en hel del inte hade fungerat som det borde tidigare. De flesta surdegar kunde klaras ut under årets första halva.

Gamla förkopierade ABC-disketter har rensats ut och återanvänts. En del gammal ABC-utrustning såsom drivear, hårddisklåda till Mica hårddisk, skönskrivare och modem har sålts.

Hyran för klubblokalen höjdes den 1 oktober. I samband med detta sade föreningen upp den lagerlokal som har använts för att lagra gamla ABC-Blad. Vissa nummer fanns i över 1000 överexemplar. Cirka 200 exemplar av varje nummer har flyttats till Kjell Brealts bostad. ABC-Öst har dessutom tagit hand om cirka 70 exemplar av varje tidning.

Även diverse manualer till ABC-program har sparats i en mindre upplaga. Det blev totalt 5 1/2 ton ABC-Blad som lämnades till pappersåtervinning. För detta fick klubben 3000 kronor.

Medlemsutvecklingen:

I början på 1989 fanns det 2.532 medlemmar. Vid slutet av 1989 fanns det 2022 medlemmar registrerade. I budgeten för 1989 räknade styrelsen med 2100 medlemmar vilket vilket vi nästan uppnådde.

Antalet nya medlemmar under 1989 är 234 och 52 av dessa har återkommit som medlemmar. 744 medlemmar har lämnat föreningen. De flesta har gjort detta eftersom de inte längre har en ABC-dator. Antalet medlemmar som lämnar föreningen är ganska normalt i jämförelse med de senaste åren. Vad som skiljer nu är att föreningen inte har fått så många nya medlemmar som på ABC-tiden. Dock har antalet nya medlemmar under senare delen av 1989 ökat genom bättre medlemsvärvning av PC-användare.

Antalet juniorer är 90. Under 1989 skickades inbetalningskort ut även till medlemmar som inte hade betalt medlemsavgiften 1988. 39 av dessa har återkommit som medlemmar. 13 som är skillnaden mellan 52 och 39 är gamla medlemmar som har återkommit. De var inte ens medlemmar 1987.

I medlemsregistret finns det 38 gratismedlemmar. Av dessa är 10 hedersmedlemmar och 23 är bibliotek. Ett tjugotal bibliotek får av tradition ABC-Bladet gratis.

Hedersmedlemmarna är:

Kjell-Åke Johansson, Kjell Järbin, Stig Löfgren, Claes-Göran Schibler, Ulf Sjöstrand, Gunnar Tidner, Joe Johnsson, Marianne Forsman, Bengt Sandgren och Bengt Lönnqvist. Dessutom är Lars Karlsson hedersmedlem men han finns inte kvar i registret eftersom klubben har tappat kontakten med honom.

De andra gratismedlemmarna är Datadelegationen, Bohlins revisionsbyrå, Sven Olofsson QZ, Tommy Kjellqvist och Jan ™hberg. Bohlins är den revisionsbyrå som klubben anlitar. Sven Olofsson är den enda på QZ som fortfarande har gratismedlemskap vilket tillkom när klubben började sammarbeta med QZ. Tommy Kjellqvist är gratismedlem eftersom vi har fått Kalkyl800 av honom och Jan Öhberg är gratismedlem på grund av att styrelsen uppskattar Jans BBS-verksamhet.

1989 var det första år när prenumerationsdisketter ABC-Kassetter fick beställas som ett tillägg på medlemsavgiften. Många medlemmar har då beställt både PC-disketter och ABC-diskett eller kassett.

Totalt antal abonnemang: Varav enbart denna typ:

 

PC-Diskett 5 1/4" 907 705

PC-Diskett 3 1/2" 187 144

Summa PC-Disketter 1096

ABC-Kassett 262 163

ABC-Diskett E-format: 30 18

ABC-Diskett 8-format: 22 12

ABC-Diskett D-format: 181 101

ABC-Diskett Q-format 143 76

Summa ABC-Disketter: 376

Dessa abonnemang har tecknats av 1475 medlemmar enligt följande:

 

PC 5" och ABC-Kassett 74

PC 3" och ABC-Kassett 15

PC 5" och ABC-Diskett E-format 7

PC 3" och ABC-Diskett E-format 4

PC 5" och ABC-Diskett 8-format 6

PC 3" och ABC-Diskett 8-format 2

PC 5" och ABC-Diskett D-format 63

PC 3" och ABC-Diskett D-format 10

PC 5" och ABC-Diskett Q-format 49

PC 3" och ABC-Diskett Q-format 14

PC 5", ABC-Diskett D och ABC-Kassett 2

PC 5", ABC-Diskett Q och ABC-Kassett 1

ABC-Diskett format D och Q 2

ABC-Diskett format E och ABC-Kassett 1

ABC-Diskett format 8 och ABC-Kassett 2

ABC-Diskett format D och ABC-Kassett 3

ABC-Bladet:

ABC-Bladet har under verksamhetsåret kommit ut med fyra nummer. ABC-Bladet har på grund av lokalbyte blivit försenat några gånger.

I nummer 1 publicerades en text som egentligen skickas ut till nya medlemmar. Detta gjordes för att alla skall få en riktig information om klubben. Bl. a. fanns stadgarna och en lista på allt vad klubben har att sälja med.

Nr 2 var ett temanummer om Virus. Under året har ganska lite skrivits om ABC-datorerna. Det beror på att det inte finns någon som vill skriva något dvs det kommer inte in några artiklar. En del material har publicerats på engelska från konferensystemet USENET/EUNET.

Sven Wickberg och Bo Kullmar hör till de flitigare skribenterna. MSG-utdrag fyllde också en viktig funktion för att ge som inte kör MSG information.

Programredaktionen:

Programredationnen har under året bestått av Bengt Sandgren med viss hjälp från Bo Kullmar. Bengt har förtjänstfullt ufört det mesta arbetet. Detta arbete har bl. a. bestått i beställning och hemforsling av lådvis med disketter och diskettfodral till klubblokalen samt administration av de prenumerationsdisketter som medlemmar har kopierat och packat.

ABC-Disketter och Kassetter nummer 28, 29 och 30 har skickats ut till medlemmarna som har tecknat abonnemang på dem. PC-Disketterna 7, 8 och 9 har skickats ut till anbonnenterna. 1989 är det första år som ABC-Klubben kunde tillhandahålla 3 1/2 " PC-disketter.

För ABC-Klubbens PC-disketter med speciellt innehåll har det skapats en serie som börjar på nummer PC-1000. Den första disketten är den gamla introduktionsdisketten som inte längre ingår i medlemsavgiften. Den var gratis för att kompensera medlemmar för den dåvarande medlemsförmånen ABC-Kassett. Ytterligare tre disketter fanns sedan tidigare och därutöver har 8 disketter sammanställts.

En CD-ROM läsare har installerats på klubbens XT och tre CD-skivor har köpts. PC-SIG och PC-Blue skivorna är organiserade diskettvis och därför har klubben kunnat kopiera ut disketter till medlemmarna. CD-ROM skivan Shareware Grab-Bag är inte diskettorienterad och från den kan vi därför inte kopiera ut disketter.

Under året skrev ABC-Klubben avtal med DIAB Data om att ta över BASIC II/PC. Det är DIAB:s PC-version av 800:ans BASIC. Därmed lade DIAB ner produkten. I början på februari har klubben leverat cirka 70 exemplar av BASIC II/PC.

ABC-Klubben har fått Kalkyl800 via Tommy Kjellqvist. Det får anses vara ett av de bättre programmen för ABC800-serien. Vi fick också en speldiskett för ABC806 från TcX DataKonsult.

Det har varit stora problem med att ta fram ABC-Kassetter. 1988:års kassetter kunde inte skickas ut under 1988. Tidigare har förre ordföranden Stig Löfgren haft hand om framställningen av kassetter, men efter att han inte längre hade tid så var det ingen som lyckades att ta fram kassetterna. Detta berodde delvis på dålig utrustning och på att många funktionärer inte längre kan hantera en ABC80-kassettutrustning. Ett utskick om hjälp skickades också ut till kassettabonnenter i Stockholm men enbart ett svar kom. ABC-™st försökte också, förgäves, hjälpa till.

På hösten lyckades Joe Johnsson ta fram användbara original för framställning av ABC-kassetter. Därmed kunde kassetterna 24, 25, 26 och 27 som avsåg 1988 års förmåner kopieras och skickas ut. Joe har gjort masterframställningen via en DAT-bandspelare. Kassett 28 gick först ut och eftersom den visade sig bli läsbar skickades nr 24 och 25 ut på fram och baksida tillsammans med nr 29. Senare, strax före jul, skickades nummer 26 och 27 ut på fram och baksida tillsammans med nr 30.

En hel del PC-program har på olika sätt skickats in till klubben. Några få ABC-program har vi också fått. En stor del av klubbens PC-program består av program som har skickats ut via USENET/EUNET:s nyhetsgrupp comp.binaries.ibm.pc och tagits ner av Bo Kullmar utan kostnad för klubben.

Från och med mars-april fördes statistik över beställningar. Fram till och med årsskiftet har följande antal disketter levererats:

PC-SIG: 481

PC-Blue: 21

PC-1000-serien: 233

PC-0-serien: 193 (efterbeställningar)

ABC-0-serien: 47 (efterbeställningar)

ABC-Kassetter: 4 (efterbeställningar)

Diverse ABC: 73

Publikationer: 59 varav 32 monitormanualer.

Monitorn:

Monitorsystemet firade under året fem år! Systemet består idag av sju ABC802:or, LUX-NET och en 64 MB Tranfor hårddisk. De flesta modemen klarar av allt upp till 2400. När systemet öppnade för fem år sedan fanns två ABC802:or och två 300 bps modem samt en 40 MB Mica hårddisk med CAT-NET.

Under året har anpassning av systemets FIND-funktion gjort till alla vanligt förekommande packningsprogram för PC.

ABC-Klubbens Opussystem har fungerat som extra programbank för PC. Efter hårddiskproblem installerades en gammal 40 MB:are på maskinen. Det var samma disk som det nuvarande monitorsystemet öppnade med för 5 år sedan. Under december kraschade hårddisken totalt och tyvärr fanns de ingen aktuell backup varför systemet lades ner eftersom denna telefonlinje ändå inom kort skall användas för att test det nya systemet.

Styrelsen är medveten om att det nuvarande 5 åriga monitorsystemet måste bytas ut till ett modernare system med plats för mera PC-program. Idag hanteras klubbens PC-arkiv på samma sätt som ABC-arkivet hanterades för fem år sedan, dvs på disketter.

Benny Löfgren på eget initiativ under 1989 börjat skriva på en ny monitorprogramvara i C för Unix. Beslut har tagits att köpa en unixmaskin från DIAB Data. DIAB-maskinen beräknas vara installerad vid årsmötet, men systemet kan inte öppnas för medlemmarna förrän senare.

(Resten av verksamhetsberättelsen finns ej!)