Att göra papperskopior av digitala bilder

Jag införskaffade nyligen en digital kamera, och eftersom jag är lite gammaldags av mig så ville jag förstås även ha papperskopior av de digitala bilder jag tagit att sätta in i mitt (pappers-)fotoalbum, det känns helt enkelt mer äkta på något sätt, och jag är nog inte ensam om den känslan.

Och hur ordnar man nu detta? Jo, antingen så köper man en skrivare med alla de tillbehör som tillkommer, dvs skrivare, bläck, fotopapper, tillskärare m.m., eller så gör man det enkelt för sig och anlitar en fotobutik att göra jobbet, dvs. en fotobutik på Internet. Det är klart att en fotobutik också måste tjäna pengar så det kan då kosta lite extra, men glöm inte att en skrivare som man använder till att skriva ut foton också kostar en hel del, bläcket är definitivt inte gratis och inte heller är fotopappret det, och man får nog räkna på ett visst spill för alla bilder lär nog inte bli bra. Jag valde alltså att börja leta efter fotobutiker på Internet som har tjänsten att göra papperskopior av digitala bilder.

Marknaden för digitala kameror har på den senaste tiden fullkomligt exploderat, och tjänsterna därtill har förstås även de hängt på då det naturligtsvis finns massor med pengar att tjäna här. Jag letade således i olika forum och tidningar och kom efter en korts tids sökande fram till ett antal ställen på webben som erbjöd denna tjänst. Mina digitala bild-original var vanliga JPEG-bilder med upplösningen 1600x1200 punkter, något som är helt normalt för en kamera som min Nikon Coolpix 2100 med dess upplösning på 2 megapixel. Bilderna räcker alltså gott till för att göra papperskopior av upp till formatet 13x18 cm, men i första hand var det alltså bilder i det vanliga formatet 10x15 cm som jag var ute efter. Jag gick till väga så att jag skickade iväg åtta olika testbilder till de olika ställena för att se hur tjänsterna fungerar och vilka eventuella problem som finns hos var och en.

Några allmänna kommentarer om tjänsterna:

  • Leveranstiden var högst en vecka utom för Kodak vars kort tog hela två veckor innan de anlände.
  • Nästan alla kräver någon sorts registrering.
  • Betalningstiden var 2-4 veckor.
  • Överföringen av bilderna till respektive tjänst var hyfsat snabb. När ni provar så tänk på att bilderna är stora och att det därför kan ta lite tid att göra överföringen, speciellt när det rör sig om många bilder. En förbindelse som är snabbare än ett vanligt modem är att föredra.
  • Alla tjänsterna klarar av JPEG-bilder, vissa klarar dock även fler format.
  • Paketeringen av papperskopiorna var fullt godkänd från alla utom Fotoquick och Kodak.
  • Alla tjänsterna ligger i Sverige utom Colormailer som ligger i Schweiz.
  • Digitala bilders storlek har normalt ett förhållande på 4:3, som i 1600:1200. För att få ut bilder i formatet 10x15 cm, dvs. med förhållandet 3:2, så måste alltså bilderna beskäras.


  • KodaPost

        Pris: Enhetspriser tillämpas, för 1..15 bilder kostar det 99:-, för upp till 16..25 bilder blir det istället 119:- osv. Till detta kommer porto på 25.50:-. Detta är alltså en ganska dyr tjänst.

        Detta är svenska Kodaks tjänst för digital framkallning. Man väljer en bild i taget, det hela fungerar enkelt och smärtfritt, kräver inte registrering, enbart att man anger sin post- samt e-post- adress. Denna tjänst var den enda som inte levererade bilderna inom en vecka, detta kan dock ha varit en tillfällighet. Ett stort minus är att andra bildstorlekar än vad de digitala originalens proportioner anger inte tillåts, dvs. att det inte finns någon möjlighet till beskärning av bilderna för att få t.ex. 10x15 cm, det man får är alltså 10x13 cm då detta motsvarar bildens proportioner. Brevet som fotografierna kom med saknade skydd för bilderna, inte ens en liten kartongbit låg med.

        wwwse.kodak.com/kodapost

  • Apport Postfoto AB

        Pris: 1.99:-/st + 38:- i porto.

        Här har man två sätt att välja på när det gäller att skicka in bilderna, antingen så väljer man en bild i taget, eller så kan man, om man har en PC (med Windows) eller en Mac, köra deras egen applikation för detta som tillåter att man gör smidigare val av flera bilder osv. Man kan välja på att få sina foton beskurna eller inte, vill man inte ha det så blir det förstås en vit rand på fotot som fortfarande är på formatet 10x15 cm. Här är registrering nödvändig och innan ordern läggs måste man logga in i deras system. Allmänt så är deras tjänst föredömligt enkel och de har bra priser (åtminstone när det gäller 10x15 cm).

        www.apport.nu

  • Fotolabo.net

        Pris: 2.95:-/st + 19.95:- i porto.

        För att kunna ladda upp bilderna här så använder man sig av ett program som de tillhandahåller, kravet är att man kör Windows eller Mac OS. Programmet är mycket bra och enkelt, urval av flera bilder i taget kan enkelt göras och man kan t.o.m. hämta in bilder direkt från kameran, beskärningar görs lätt och man ser direkt hur det blir. Utmärkt tjänst, klart bästa sättet att skicka in bilder på, och priset (även på större bildformat) är även det bra. Rekommenderas!

        www.fotolabo.net

  • Väla Foto & labb

        Pris: 5:-/st + 69:- i porto.

        Denna tjänst hade jag tänkt prova på tills jag såg prislappen som var på tok för hög för min del. Kvaliteten sägs dock vara utmärkt bland de som provat.

        www.valafoto.se

  • Colormailer

        Pris: 2.85:-/st + 24.95:- i porto, betalning sker via VISA-kort online.

        Här kan man ladda upp bilder på flera sätt, antingen via ett program (finns till Windows och Mac OS), med en java-applikation eller med val av en bild i taget via webben. Man skulle enligt anvisningarna kunna beskära sina bilder så att de passar för det normala formatet 10x15 cm men den funktionen gick inte att hitta, bilderna man får hem är istället på det lite udda formatet 11.5x15.5 cm, något som kanske inte alltid passar fotoalbumen där hemma. Tjänsten fungerar dock bra och är ganska enkel, företaget ligger i Schweiz.

        www.colormailer.com

  • OdenLab

        Pris: 15:-/st (!)

        Denna tjänst hade jag också tänkt prova på tills jag såg prislappen som var absurt hög, knappast något för oss vanliga fotografer därhemma.

        www.odenlab.se

  • ExtraFilm AB

        Pris: 3.95:-/st + 29.95:- i porto.

        Denna tjänst fungerar lite annorlunda, man kan inte bara ladda upp sina bilder för utskrift rakt av utan måste börja med att skapa virtuella album, sedan laddar man upp sina bilder och först därefter kan man välja att skriva ut bilderna. Att behöva skapa virtuella album kan upplevas som lite omständigt, men det kan förstås även vara praktiskt om man vill kunna dela med sig av sina bilder till andra. Beskärning av bilderna fungerar bra.

        www.extrafilm.se

  • Fotoquick

        Pris: Beställer man minst 10 bilder så blir priset 3.95:-/st, annars 5.95:-/st, 24:- i porto tillkommer om man inte kan hämta bilderna i en av deras butiker.

        Uppladdning av bilderna sker under Windows med en ActiveX-applikation. Insändandet av bilderna var lite långsam, man får dessutom ingen information alls om hur bilderna blir beskurna. Brevet som fotografierna kom med saknade skydd för bilderna, inte ens en liten kartongbit låg med, men hämtar man istället bilderna direkt i en av deras butiker så uppstår ju inga problem med detta.

        www.fotoquick.com

  • Önskefoto

        Pris: 1.90/st + 39:- i porto.

        Även här måste man skapa sig ett virtuellt album för att senare kunna skriva ut dem, en lite omständig procedur, men det kan förstås även vara praktiskt om man vill kunna dela med sig av sina bilder till andra. Beskärning av fotona kan fås, men man kan inte se hur denna blir.

        http://digital.onskefoto.se/

    Det finns som sagt ganska många ställen som erbjuder dessa tjänster, här är några som jag inte hann prova:
  • Kodak EasyShare print service: wwwse.kodak.com/go/print@Kodak
  • Fujifilm: www.fujifilm.se
  • Teknikmagasinet: www.teknikmagasinet.se


    Bildkvaliteten på de levererade bilderna var god såvitt jag kunde bedöma, de enda små kommentarer jag annars kan göra var att bilderna från Fotoquick och Önskefoto var en aning mörka i vissa partier, bilderna från Kodak var väldigt "kalla" i färgerna och bilderna från Colormailer var en aning oskarpa, rentutav lite för ljusa. Det fotopapper som användes var blankt hos alla utom hos Önskefoto som använde sig av ett matt papper istället.


    Johan Persson <2397>