Praktiska program till Windows
Ofta ställs det frågor om vilket eller vilka program det finns att välja på för olika användningsområden, här tar jag upp en del populära områden och ger förslag och tips på bra program.
Webbläsare
Mycket har hänt under de år som gått sedan Internet blev introducerat för allmänheten i mitten av nittiotalet, vi har inte längre de ganska primitiva webbläsare som fanns då, för att inte tala om webbsidorna som idag är både snyggare och betydligt mer avancerade.
Det finns idag tre riktigt bra webbläsare att välja på, de är alla utmärkta och du blir nöjd med vilken som helst av dem:
Microsoft Internet Explorer: www.microsoft.com/windows/ie/default.asp
Mozilla (efterföljaren till Netscape): www.mozilla.org
Opera: www.opera.com
Notera att i dessa webbläsare så får du även med möjligheten att läsa e-post och usenet news. Länkar till information om dessa och andra webbläsare hittar du här:
www.tucows.com/web95_default.html
En sak som är viktig att komma ihåg när du väljer webbläsare är att en hel del webbsidor är skrivna specifikt för Microsoft Internet Explorer, därför är det ofta dumt att inte ha den installerad, men samtidigt så är det ju inget som hindrar att man har ytterligare en webbläsare installerad, eller hur? Söker man specifikt efter en webbläsare att ha till en lite äldre dator så kan Opera vara att föredra då de andra visserligen är utmärkta men samtidigt mer krävande i form av minnesåtgång och datorkraft.
Brandvägg
För ett par år sedan behövde man ingen brandvägg, det var då helt onödigt eftersom Internet på den tiden inte var lika fullt av folk som letar efter datorer att bryta sig in i, idag är det dessvärre en nödvändighet. Kör man Windows XP så behöver man inte tänka så mycket på saken då det redan från början medföljer en brandvägg, visserligen en ganska rudimentär sådan, men den är ändå tillräckligt bra. Anledningen till att man kanske ändå vill byta brandvägg från den som medföljer är just att den är lite för primitiv, den saknar t.ex. kontroll av utgående data så man kan faktiskt ha en trojan sittande i datorn och inte kunna göra något åt att den skickar ut känslig information till omvärlden.
Nu behöver man ju förstås ingen brandvägg i datorn om man har en hårdvaru-brandvägg installerad, dvs. en separat liten "låda" som man har på det egna lilla nätverket därhemma, om man nu har ett sådant, men för alla oss som har direktkontakt med Internet så är en brandvägg idag ett måste. Programvara för brandväggar har även börjat säljas som en del i allmänna säkerhetspaket där även t.ex. antivirus-programvara kan ingå.
De idag populäraste fria brandväggarna är dessa:
Kerio Personal Firewall: www.kerio.com/us/kpf_home.html
ZoneAlarm: www.zonelabs.com
Andra bra alternativa brandväggar hittar du här:
www.tucows.com/firewall95_default.html
Filöverföring med FTP och SCP
FTP, förkortning av File Transfer Protocol, är inte bara ett protokoll för hur man för över filer, det är även den allmänna beteckningen på program som används för detta ändamål. SCP, förkortning av Secure CoPy, är ett liknande protokoll där det även finns lite säkerhet inbyggt. Till skillnad från FTP, där allt går i klartext, så är trafiken i SCP krypterad på ett säkert sätt.
De flesta programmen stöder bara FTP då det protokollet fortfarande är klart vanligast, kanske förändras detta snart till SCP's fördel då säkerhet ju börjar komma in på de flesta områden så sakteliga. Det finns massor med program för FTP men bara några få för SCP, de flesta program är dessutom ganska dyra men fortfarande finns det några bra program som är gratis, åtminstone för hemanvändning.
Här är några förslag på bra och lättanvända program för FTP / SCP:
BlazeFTP: www.flashpeak.com/blazeftp
WS_FTP: www.gabn.net/junodj/ws_ftp32.htm
WinSCP: http://winscp.sourceforge.net/eng/
Fler bra alternativa program finns här:
www.tucows.com/ftp95_default.html
Synkronisering av datorklockan
Datorernas klockor verkar ofta vara den sämsta komponenten i dagens datorer, ibland kan de faktiskt dra sig flera minuter per vecka, och av den anledningen kan det vara en god idé att utnyttja program för att ställa datorklockan automatiskt. Finns inte denna funktion med i ditt operativsystem så finns det massor med program som kan hjälpa till, de flesta är dessutom gratis. Ställer klockan gör man normalt mot något av alla de atomur som finns på Internet, varför inte använda ABC-klubbens egen server? Den är synkroniserad mot atomur på Internet och adressen dit är lätt att komma ihåg: time.abc.se
Här är några förslag på program som hjälper dig att ställa datorklockan:
Atomic TimeSync: www.analogx.com/contents/download/network/ats.htm
Atomic Clock Sync: www.worldtimeserver.com/atomic-clock
Fler alternativ att välja på hittar du här:
www.tucows.com/sync95_default.html
Filkomprimering
När det gäller filkomprimering så är ZIP-filer ett välkänt begrepp, men förutom ZIP så finns det ju även en hel massa andra arkivformat för komprimerade filer, från RAR, ACE, LHA, ARC till TAR, och många många fler. Originalet i denna genre är det mycket välkända programmet WinZip, idag finns det dock ett antal alternativa program som utför samma sak med minst lika många funktioner och finesser som originalet.
En sak att komma ihåg är att om man använder Windows ME eller Windows XP så har man inbyggd funktionalitet för hantering av ZIP-filer, jag rekommenderar dock att man väljer att använda ett separat program istället då det både har bättre funktionalitet och många fler finesser.
Att välja ett bra program för filkomprimering kan vara lite knepigt, helst skall det ha minst lika många funktioner och finesser som originalet, dessutom skall det förstås vara gratis. Ett bra sådant alternativ är utan tvekan UltimateZip, har du inte provat på det förut så kan jag verkligen rekommendera det. Är man å andra sidan villig att lägga ned några kronor på programmet så har man förstås många fler alternativ att välja på, varför inte då ta originalet självt, dvs WinZip?
Här är mina förslag på bra program för filkomprimering:
UltimateZip: www.ultimatezip.com
WinZip: www.winzip.com
PowerArchiver: www.powerarchiver.com
WinRAR: www.rarlab.com
Fler alternativ att välja på hittar du här:
www.tucows.com/comp95_default.html
Office
En programsvit är ett paket med diverse programvaror inom ett visst område, i kategorin office-sviter ingår program för ordbehandling, kalkylering, presentationer m.m. Det finns ett par bra sviter av sådana program varav den mest kända torde vara Microsoft Office, en svit som ofta ingår i datorpaketen från stora leverantörer.
Har man inte Microsoft Office, ett paket som är mycket bra men därtill ganska dyrt, och har behov av de funktioner som en office-svit erbjuder så finns det möjligheter att hitta bra alternativ till en ringa kostnad. När man letar efter en office-svit så måste man komma ihåg att ett viktigt kriterium är att den klarar av att hantera Microsoft's filformat på ett korrekt sätt, detta pga att många filer man får i olika sammanhang är gjorda med just Microsoft Office.
Två bra sviter som med lätthet klarar av detta är OpenOffice och StarOffice. Dessa två har mycket gemensamt, StarOffice kan ses som en storebror till OpenOffice då det har all funktionalitet från OpenOffice samt att det dessutom innehåller program för stavningskontroll, manualer, extra fonter och en hel del andra nyttigheter. Har du inte provat någondera sviten tidigare så rekommenderar jag att du börjar med OpenOffice, skulle du sedan finna att du saknar viktiga funktioner däri så tar du helt enkelt och gör så att du tittar på vad som ingår ytterligare i StarOffice. OpenOffice är gratis medan StarOffice kostar runt 500:-, det finns dessutom möjlighet att ladda hem en demoversion av StarOffice.
OpenOffice: www.openoffice.org
StarOffice: www.sun.com/staroffice
Fler bra alternativa office-sviter hittar du här:
www.tucows.com/osuites95_default.html
Gott och blandat
Adobe Reader: Utmärkt gratisprogram för att läsa PDF-filer.
www.adobe.com/products/acrobat/readermain.html
Xenu: Enkelt och snabbt program som kan användas för att lokalisera trasiga eller flyttade länkar på en websida.
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html
PuTTY: Utmärkt terminalprogram som inte bara stöder telnet- utan även ssh-protokollet.
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty
TreeSize: Program som grafiskt visar användningen av diskutrymme på valt bibliotek eller disk. Kan även visa denna användning med hänsyn tagen till hur mycket utrymme det skulle ta upp på t.ex. en CD-rom skiva. Mycket användbart.
http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml
metaPad: Mycket trevlig ersättare till gamla Notepad, har många finesser och är väldigt litet.
http://welcome.to/metapad
Winamp: Gamla hederliga Winamp är ett litet men ypperligt program för att spela MP3 och andra ljudfiler.
www.winamp.com
QuickTime: Standardprogram som används för att spela upp filmer m.m.
www.apple.com/quicktime
DivX: Standardprogram som används för att spela upp filmer m.m.
www.divx.com
RealOne Player: Standardprogram som används för att spela upp filmer, musik, radio m.m.
www.real.com
CDex: Kanonprogram för att göra MP3-filer av låtarna på CD-skivor.
www.cdex.n3.net
IrfanView: Helt underbart program för att titta på bilder av alla möjliga format. Klarar även av att konvertera bildformat, ändra storlekar och mycket mer. Rekommenderas varmt.
www.irfanview.com
StartupCPL: Enkelt program för att kunna redigera och ändra bland allt som startas automatiskt i Windows.
www.mlin.net/StartupCPL.shtml
CDCheck: När man bränner CD- eller DVD-skivor så är det alltid bra att ha som rutin att man kontrollerar läsbarheten efteråt, detta program gör proceduren snabbt och enkelt.
www.elpros.si/CDCheck
StartupMonitor: När man installerar olika programvaror så läggs det upp mängder av program som skall startas samtidigt med Windows, med detta program får du möjligheten att säga ifrån. Tänk på att ju färre onödiga saker som startas automatiskt, desto snabbare startar datorn.
www.mlin.net/StartupMonitor.shtml
HyperTrace: Trevligt grafiskt program som visar vägen till en annan dator på Internet, i varje steg ser man även fördröjningarna. En grafiskt motsvarighet till kommandorads-programmet "tracert".
www.analogx.com/contents/download/network/htrace.htm
Övrigt
Sysinternals: Oslagbart ställe med många avancerade systemutilities.
www.sysinternals.com
Tucows: Stor samling av program av alla möjliga kategorier, utmärkt ställe att leta efter program på.
www.tucows.com/windows.html
Pricelessware: En lista på de bästa freeware-programmen som finns, informationen samlas in från usenet news-gruppen alt.comp.freeware
www.pricelessware.org
MajorGeeks / UtilityGeek: Avancerade utilities av olika slag.
www.majorgeeks.com
www.utilitygeek.com
DriverZone / Drivers' Planet: Här hittar man drivrutiner till all tänkbar hårdvara.
www.driverzone.com
www.driversplanet.com
OldVersion.com: Här finns äldre versioner av många bra och populära programvaror.
www.oldversion.com
Johan Persson <2397>