Ibland får man behov av lite extra lagringsutrymme, det kan gälla allt från tillfällig lagring av filer, flytt av filer mellan datorer eller helt enkelt att man vill ha någonstans att lägga en säkerhetskopia av viktiga dokument, bilder m.m. Vilka alternativ finns det egentligen att välja emellan idag? Det visar sig att det faktiskt finns flera olika som kan vara värda att titta på, vissa av dessa visar sig dock vara dyrare och inte riktigt så tillförlitliga som man först kan tro.
Ett alternativ är att utnyttja bandbackup, det är en gammal klassiker som fungerar väl men som inte är fullt så billig då dess driftkostnader, dvs. i huvudsak kostnaden för nya magnetband, kan uppgå till en hel del samt att banden, med dagens mått mätt, egentligen inte rymmer så mycket information. Dessutom så kräver ju detta att man både har en speciell bandenhet, vilken är relativt dyr i inköp, samt oftast ett SCSI-kort därtill för att uppnå en acceptabel prestanda. Detta är faktiskt inget alternativ för privatpersoner utan snarare något som företagen brukar använda sig av, men även de ser sig nuförtiden om efter bättre alternativ, åtminstone vad gäller lagring av måttliga mängder information.
Ett annat mycket populärt alternativ är Zip-diskar, Jaz-diskar och allt vad de nu heter, gemensamt är att det handlar om små diskar som oftast ansluts till USB- eller firewire-uttaget på datorn. Medierna till dessa, som brukar vara någon sorts tjockare disketter, lagrar upp till 1 GB eller liknande. Själva enheterna kostar en del i inköp medan media brukar ha ett relativt lågt inköpspris. Enheterna fungerar väl i praktiken och är lätta att hantera, nackdelen är att de rymmer ganska lite information samt att deras prestanda ofta kunde vara bättre.
För ett par år sedan gjorde CD-brännaren sin entré på marknaden och det blev inte helt oväntat en stor succé. Fördelen med CD-brännaren framför de tidigare nämnda alternativen är ju att dess media, CD-skivorna, kan läsas i vilken CD-spelare som helst, samt förstås att kostnaden för både själva brännaren och dess media är ganska låg. En nackdel är att dessa skivor normalt sett inte lagrar mer än 700 MB, något som i dagens läge är en aning för litet för flitiga användare av digitalkameror m.m.
Själv använde jag CD-brännaren under ett bra tag för att göra mina säkerhetskopior, detta fungerade faktiskt så väl att det inte dröjde länge innan jag lade undan mina bandbackuper och Zip-diskar för gott. Samtidigt slutade jag också med att använda speciella backup-program för att spara undan informationen, istället lade jag helt enkelt bara ned filstrukturen direkt på CD-skivan, en strategi som visat sig fungera alldeles utmärkt under det flertal gånger jag installerat om datorn genom åren.
Något år senare så har nu även DVD-brännaren gjort sin entré och idag är de riktigt billiga i inköp. Den stora skillnaden jämfört med CD-brännaren är förstås att man nu kan lagra upp till 4,5 GB, något som är fullt tillräckligt för de flesta av oss. För egen del dröjde det inte länge innan jag valde att övergå från att göra mina säkerhetskopior på CD-skivor till att utnyttja DVD-skivorna istället, för hur skulle jag annars få plats med alla mina bilder från digitalkameran t.ex. ? för att inte tala om alla de bilder jag scannat in från mina fotoalbum... det enda sätt jag kunde få plats med all denna information var just på en DVD-skiva. Dessvärre så dröjde det inte så länge innan behovet av ytterligare lagringsutrymme visade sig, för även en DVD-skiva kan ju faktiskt bli full.
Det finns dessutom ett dolt problem med egenbrända CD- respektive DVD-skivor, de är nämligen inte lika hållbara som man tror, det är en stor skillnad i hållbarheten på de skivor man bränner själv och de musik- resp. DVD-skivor man köper. Detta är oftast inget problem inom ett år eller liknande efter att man bränt skivan, men därefter är det svårt att säga hur länge den kan hålla kvar informationen, det varierar nämligen en hel del och beror bl.a. på hur den lagras.
Men finns det då inget sätt att lagra sina säkerhetskopior som är både bra, klarar av stora mängder information och samtidigt är snabbt? Jodå, det gör det faktiskt! Med stadigt ökande kapacitet på hårddiskarna i kombination med att priserna på dem hela tiden går nedåt så finns det ett alldeles utmärkt alternativ som både ligger nära till hands och är enkelt att ordna, dessutom till en relativt låg kostnad, och det är att man bygger en extern disk!
Man börjar med att inhandla en vanlig hårddisk, därefter köper man till en liten extern disklåda, det enda kravet på disklådan är att den har anslutningar för USB2 och/eller firewire. Därefter tar man och monterar in hårddisken i lådan, en operation som tar ett par minuter, och ansluter sedan det hela till datorn. På några ögonblick har man nu skaffat sig en stor extern disk som är idealisk för säkerhetskopiering och mycket annat, dessutom är den mycket snabb och enkel att ta med vid behov.
Låter detta svårt? Det är det verkligen inte! Själv valde jag en enkel låda med stöd för USB2, den idag vanligaste standarden för externa tillbehör, om än inte den allra snabbaste och effektivaste, samt förstås en hårddisk, det blev en 3,5"-disk på 200 GB. Här är några bilder på det hela, först på kartongen till disklådan och därefter på den färdigmonterade externa disken:
Johan Persson <2397>