Juice är ett program som ger dig möjlighet att ta emot podcasts, dvs. musik- och radioprogram i form av ljudfiler. Dessa podcasts kan du sedan lyssna på när det passar dig själv bäst. Tanken är att man sätter upp sina prenumerationer en gång för alla, därefter kommer nya podcasts automatiskt hem till datorn så snart de blir tillgängliga. Så här kan det se ut när man är igång:
Det hela är mer eller mindre automatiskt och väldigt lätt att komma igång med. Börja med att ladda hem och installera programmet:
http://juicereceiver.sourceforge.net
Det är viktigt att under installationen välja "Add to Startup Group", detta gör så att programmet startas automatiskt varje gång du startar datorn. Efter installationen startar du programmet. Börja med att göra några grundläggande inställningar, välj därför menyalternativet File->Preferences. Under fliken "General" kryssar du i "At startup only show Juice in the system tray" samt "Run a check for new podcasts when the application is started". Under fliken "Player" ser du till att välja din egen favoritspelare av ljudfiler, för mig är det klassikern Winamp. Avsluta med att klicka på "Save" för att spara inställningarna. Nu är programmet klart för användning.
Nästa steg är att leta reda på några kanaler att prenumerera på. En samling kanaler kan hittas under fliken "Podcast directory" i programmet. Ett annat sätt är att gå till programmets hemsida där det finns massor med länkar till kanaler, eller genom att att gå till olika radiostationers hemsidor. Jag kan varmt rekommendera Sveriges Radio ( www.sr.se ), där finns det många guldklimpar att välja mellan. Leta på hemsidorna efter texten "podradio" eller "podcast" så hittar du snart det du söker.
För att starta en prenumeration på en kanal så klickar du på plustecknet under fliken "Subscriptions". I rutan som kommer upp anger du länken till kanalen, den brukar heta något i stil med "http://website.domain/.../channelname.xml". När du är klar med inläggningen av dina kanaler så trycker du helt enkelt på F5 för att hämta hem alla nyheter. Notera att det är en fördel att ha tillgång till bredband då mängden data som skall hämtas hem kan vara stor. När ett podcast väl är hemma så kan det spelas upp genom att man klickar på den lilla gröna "play"-ikonen till vänster om namnet.
Programmet kan också sköta hemtagningen av nya podcasts automatiskt, se menyalternativet Tools->Scheduler. Hos mig är programmet inställt att kolla efter nya podcasts var 4:e timme.
Johan Persson <2397>