Smart Boot Manager

För ett tag sedan försökte jag installera en modern Linux-distribution på min gamla dator. Den datorn är bestyckad med en Intel Pentium 3 på 500MHz, 256MB minne samt 16GB diskutrymme. Problemet var att hur jag än försökte så gick det inte att starta datorn från den bootbara DVD-skivan, som f.ö. innehöll SuSE Linux, en stor och mycket trevlig Linux-distribution.

Efter hand insåg jag att problemet hade med mitt BIOS att göra. Det var helt enkelt alltför gammalt, datorn var trots allt från 1999. På Internet hittade jag ett ställe som erbjöd sig att flasha om mitt BIOS så att det skulle klara av sånt här, men det kostade förstås en liten slant. På hemsidan för ISOLINUX, det system som används på nästan alla bootbara CD/DVD-skivor med Linux idag, inklusive min egen skiva, läste jag att problemet med äldre datorer som inte vill starta från dessa skivor var välkänt.

Det trevliga var att det fanns en enkel och väl fungerande lösning på mitt problem i form av programmet "Smart Boot Manager" (SBM). Man börjar helt enkelt med att skapa en bootbar diskett med SBM (läs manualen noggrant!). Därefter startar man datorn från denna diskett varvid man får upp en enkel grafisk meny, och där väljer man naturligtvis att starta datorn från CD/DVD-enheten. Därefter startar Linux-installationen från den tidigare icke bootbara CD/DVD-skivan. När installationen väl är klar behövs förstås inte denna bootdiskett längre, även om det kan vara praktiskt att ha den liggande för framtida behov.

Information om SBM:
    http://syslinux.zytor.com/sbm.php
    http://btmgr.webframe.org

Johan Persson <2397>