Favoritprogram i Windows

När det gäller favoritprogram i Windows så finns det mängder av program att välja mellan. Det är dock bara ett litet fåtal som kommer på fråga den dag det är dags att installera om datorn, det gör nämligen bara de program jag verkligen värdesätter.

Att installera om datorn är något jag gör varje år. Anledningen därtill är att datorn med tiden blir allt långsammare och nedskräpad med rester av gamla program. Efter en ominstallation känns den som ny och klart spänstigare än den varit på länge. Proceduren tar på sin höjd en dag, inklusive att ställa in allt som det skall vara, därefter är jag igång igen.

Programmen kan delas in i ett antal olika kategorier. Länkarna till respektive program hittar ni på min Windows-sida: www.abc.se/~jp/windows



  • Kontorsprogram

    Kontorsprogram kallas även populärt för officeprogram, dvs. att det handlar om program för ordbehandling, kalkylering, presentationer m.m. Mitt val faller på OpenOffice, det är ett trevligt programpaket som fyller de flestas behov och fungerar riktigt bra. Om möjligheten fanns skulle jag dock välja Microsoft Office, det är ett utmärkt programpaket som på de flesta punkter är klart bättre än OpenOffice, men så kostar det ju också en bra slant (till skillnad från OpenOffice som är gratis).

    Microsoft har nyligen lanserat ett programpaket som är direkt riktat mot hemanvändarna. Det kallas "Microsoft Office 2007 Home & Student" och är tillgängligt för en ovanligt överkomlig summa (när det gäller Microsoft). Det som är bra är att det inte handlar om några lågbudgetversioner till program som ingår, det är verkligen de riktiga, fullfjädrade, programmen. Det är dock inte utan att man undrar hur konkurrensen med OpenOffice har påverkat prissättningen (och marknadsföringen), så här billigt har det nämligen aldrig varit för en hemanvändare att köra Microsoft Office. Man kan glatt konstatera att det nu finns två bra alternativ att välja mellan, inte illa!

  • Internet

    I Windows ingår bl.a. program som Internet Explorer och Outlook Express. Det är inget fel på dessa program, men jag väljer hellre några andra, vassare, alternativ. När det gäller surfning så föredrar jag att använda mig av Mozilla Firefox, det är ett underbart program som fungerar alldeles utmärkt och har mängder med trevliga utökningar tillgängliga. Min favorit bland utökningarna är en flash-blockerare, den gör så att man slipper se alla de irriterande flash-animationer som så många webbsidor är fyllda av. För min email är favoriten sedan länge det utmärkta programmet Mozilla Thunderbird. Det som gör Thunderbird så bra är faktiskt dess lysande hantering och detektering av spam, den är näst intill felfri och går mycket snabbt att lära upp. I övrigt behöver jag ibland använda mig av ett FTP-program, just nu är det FileZilla som är favoriten. De gånger jag vill kontrollera länkarna på min hemsida använder jag det lilla programmet Xenu, det är mycket snabbt och ger bra feedback på vilka länkar som finns eller inte finns och de vars länkar har flyttats. När det gäller program av typen "instant messenger" så är jag en tämligen oavancerad användare, jag nöjer mig helt enkelt med Microsofts egen programvara (Windows Live Messenger). För att koppla mig till Unix-datorer över Internet använder jag PuTTY, en gratis Telnet/SSH-klient. Jag använder den dagligen och det är ett kanonverktyg som har mängder med finesser inklusive en mycket bra terminalemulering.

  • Videoprogram

    Detta är en kategori av program som inte helt oväntat har utvecklats mot en starkt kommersiell inriktning under de senaste åren. Programmen har blivit allt större och inte sällan klumpigare. Program som RealPlayer, QuickTime eller DivX vill jag inte längre ha installerade på datorn. Min favorit för tillfället är faktiskt Windows Media Player, otroligt nog. Det lustiga som hänt är att det programmet sakta men säkert har förbättrats till att idag, i version 11, vara riktigt hyfsat. I senaste versionen kan man dessutom köra den i ett kompakt läge som är riktigt bra, speciellt när man lyssnar på musik. Man kan nu även rippa musik till MP3-format i fullt godtagbar kvalitet. I och med detta programs förbättringar har jag till slut skippat WinAmp, det programmet behövs helt enkelt inte längre. Det enda problemet med Windows Media Player är att det ibland saknar codecs till filmer eller videosnuttar som man vill titta på, det löses genom att man separat laddar ned och installerar dessa. Det finns dock ett program som förtjänar ett hedersomnämnande och det är VLC media player. VLC är en utmärkt mediaspelare som klarar av att spela upp det mesta och innehåller inbyggt stöd för många ovanliga codecs. Kontentan är att man idag klarar sig alldeles utmärkt med Windows Media Player och VLC.

  • Filhantering

    Begreppet filhantering rymmer ett antal underkategorier, t.ex. arkiveringsprogram, editorer m.m. 7-Zip använder jag för att hantera mina arkivfiler, det är riktigt trevligt och förstår sig på de flesta typer av arkiv. Det är dessutom gratis och finns till många operativsystem då källkoden är fri. När det gäller att hantera ZIP-filer på kommandoraden (i t.ex. .BAT-filer) så kör jag fortfarande med originalet Info-ZIP's program, dvs. Zip och Unzip. TreeSize är ett annat praktiskt program, det visar hur mycket diskutrymme som finns i biblioteken och är mycket användbart. Säg även den Windows-användare som inte drabbats av att man inte kan ta bort en fil (eller ett bibliotek) för att något program har den öppen? Genom att använda programmet Unlocker kan man enkelt få reda på vilket program som håller filen öppen och åtgärda problemet. Unlocker är en utmärkt utility som snabbt löser ett ofta förekommande och mycket irriterande problem i Windows. PDF-filer måste man förstås kunna läsa idag. PDF används nuförtiden som ett generellt format till allt från manualer till vanliga dokument, ibland även för blanketter! Läsaren är den kända Adobe Reader och den fungerar bra. En annan sak man måste ha är en bra texteditor och mitt val är Metapad. Metapad är en mycket enkel editor som utan problem klarar av i princip hur stora filer som helst, förstår sig på filer som använder sig av radslut ā la Unix och dessutom inte ens kräver en installation (programmet tar endast upp 35KB!). Jag har själv använt Metapad i åratal och det fungerar mycket bra. Söker man efter ett alternativ kan programmen TED Notepad och Notepad++ vara väl värda att prova.

  • Säkerhet

    Säkerhet är ett mycket viktigt ämne idag, saknar man antivirusprogram eller brandvägg så ligger man garanterat illa till. Det räcker faktiskt att man är nåbar på Internet i en knapp timme utan brandvägg och med en dator som inte fått sina säkerhetsuppdateringar för att virus eller maskar skall hitta datorn och infektera den! Själv använder jag antivirusprogrammet NOD32, men vare sig man använder just det programmet eller något annat program så är det viktiga att man faktiskt har ett program. Alla behöver idag ett skydd mot virus och för den som inte har något kan jag rekommendera gratisalternativet AVG. Brandvägg är en annan viktig del av säkerheten. Många brukar ju propagera för att man skall ha ett program som spärrar både inkommande och utgående trafik. Själv nöjer jag mig med den brandvägg som ingår i Windows, den räcker till gott och väl för det mesta. Spyware är ett hett begrepp idag, det inbegriper allt från att spionprogram installerar sig medan man surfar till att man blir identifierad av olika webbsiter genom identifierare gömda i kakor ("cookies"). Det pinsamma är att inte många av programmen är något att ha, t.ex. så är både Ad-Aware och Spybot rena skräpprogram som reagerar överdrivet på småsaker. Om jag själv alls skall ha något skydd mot spyware så nöjer jag mig med Microsofts eget program, Windows Defender, men jag litar inte så mycket på något av programmen och tycker att man klarar sig alldeles utmärkt utan. Kanske har jag klarat mig så bra just för att jag inte använder Internet Explorer utan föredrar Firefox? Ni minns säkert att Firefox inte stöder ActiveX, eller hur? ActiveX är alltså den populära teknik som så ofta används för att ta sig in i datorer. Bara detta argument anser jag vara ett mycket gott skäl till att använda Firefox istället för Internet Explorer, men valet är förstås fritt.

  • Bildhantering

    Jag har faktiskt inte några större behov av avancerade program för bildhantering, men då och då är det onekligen bra att ha något program för att t.ex. förminska bilder eller liknande. För dessa relativt enkla uppgifter är programmet IrfanView utmärkt, det innehåller mängder av användbara verktyg och är väldigt lättanvänt. Om man däremot vill kunna manipulera bilderna så krävs det genast ett bättre program och för detta använder jag Adobe Photoshop Elements. Det är dock ganska sällan jag behöver det, programmet är helt enkelt alltför avancerat för mina behov och jag tvivlar på att jag kommer köpa det framöver. Alternativet kan vara att ladda hem Adobe Photoshop Album Starter Edition istället, det är ett gratisprogram som innehåller de mest grundläggande sakerna och troligen klarar jag mig alldeles utmärkt med det.

  • Programutveckling

    Jag vidhåller att den trevligaste utvecklingsmiljön är Microsofts egen Visual Studio, den innehåller allt man behöver och mycket mer därtill. Den som nu inte vill betala skjortan för programmet, för det är onekligen ganska dyrt, speciellt om man är privatperson, kan välja att köra deras express-version istället (se ABC-bladet 1/2006).

  • Podcasting

    Jag älskar podcasting - att kunna lyssna på radioprogrammen när man vill är helt enkelt lysande. Juice är programmet jag använder för det (se ABC-bladet 1/2006). Tråkigt nog så verkar utvecklingen av Juice ha avstannat och den version som finns på hemsidan har några småfel i sig. Jag har dock hittat en patch som gör att det fungerar, den som är intresserad av patchen kan höra av sig till mig.

  • Spel

    Jag vet inte om det är ett ålderstecken, men jag har börjat tröttna till viss del på 3D-spelen och återgått alltmer till klassikerna. Till den kategorin räknar jag t.ex. Tetris och patiens-spel. Favoriten bland patiens-spelen är förstås det suveräna programmet SolSuite (se ABC-bladet 4/2003). Se även artikel om klassiska datorspel i ABC-bladet 1/2002.

  • Övrigt

    För att läsa i ABCKOM använder jag i första hand WinLMSG, men även WinKOM används ibland. Då och då blir jag sugen på att prova en ny distribution av Linux, men hur gör man nu detta på ett enkelt sätt utan att installera om datorn? Svaret är förstås att man använder VMware Server (se ABC-bladet 3/2006). VMware Server är helt enkelt ett lysande program, det stöder mängder av operativsystem och fungerar alldeles utmärkt, både funktionellt och prestandamässigt. Den gamla utilityn TweakUI (del i Microsoft PowerToys) är också praktisk att ha med sig, t.ex. när man behöver reparera ikonerna (som dessvärre går sönder ibland). Mini-utilityn "Open Command Window Here" (även den en del i Microsoft PowerToys) är också klart användbar. Med den kan man få upp ett kommandofönster i vilket bibliotek som helst, det är bara att högerklicka i Windows Explorer på biblioteket ifråga så finns valet där. När det gäller att bränna filer är det fortfarande Nero som gäller, det kan inte bara bränna datafiler utan även skapa musik-CDs och mycket mer.

    Söker ni efter andra bra utilities så finns det en mycket trevlig webbsite som samlat upp de populäraste och bästa programmen inom olika områden, varav allt är freeware: www.pricelesswarehome.org

    Slutligen måste jag poängtera hur bra den populära webbsiten SysInternals är. Där finns superba verktyg som Process Explorer m.fl. utan vilka man haft mycket svårt att klara sig i många situationer. Det finns mig veterligen inget ställe på Internet som har mer avancerade utilitys för Windows än detta. På senare tid har dock SysInternals blivit en del av Microsoft, förhoppningsvis kommer det inte att påverka något.

    Johan Persson <2397>