Begreppet dynamisk HTML, används (1998) ibland när man menar en del olika saker:
Det finns olika sätt att skapa kopplingar mellan en webbserver och en rad olika databasformat, exempelvis Oracle och Sybase. Dialogen med databasen sker ofta med hjälp av CGI-script och SQL, Structured Query Language, PHP eller ASP. Ett annat exempel är Cold Fusion. Dessa olika lösningar fungerar för nästan alla webbläsare. Kravet är dock att din webbserver stödjer dessa funktioner.
Det kan dels vara interaktivitet med användaren (”klicka här så händer detta”). Men det kan även vara smarta funktioner så att webbsidans utseende anpassar sig efter aktuell bildskärm. Detta kan åstadkommas med Javascript eller Microsofts DHTML (som delvis är samma sak). Ibland kombinerar man Javascript och CSS stilmallar.
Detta är inte särskilt interaktivt eller ”dynamiskt”. Men ett praktiskt hjälpmedel. Exempel på detta är stilmallar/CSS och programmet Cold Fusion.
Med Internet Explorer 4 lanserade Microsoft en egen variant av dynamisk HTML under
namnet DHTML. Det innebär dels styrning av layout med Javascript och VB-script, dels
möjlighet till inbäddade dataobjekt. Detta fungerar inte i andra webbläsare. Microsofts
DHTML är inte ett dugg mer dynamisk än t ex Netscape med Java och
Javascript.
Microsofts ASP (Active Server Pages) hör inte hemma på denna sida och
beskrivs separat.
PPK har definierat DHTML som CSS + Javascript. Det innebär att Javascript används för att ändra element i HTML- och CSS-kod.
Ska webbsidorna fungera för de flesta webbläsare bör man tills vidare nöja sig med databaskoppling, t ex ASP, samt CSS och Javascript.
Per Åkesson, juli 1998
rev jul -12