Installation av Mandrake 9.1 på PC

LinuxlogoSå gjordes installationen:

Tanka ner tre iso-filer och bränn skivorna. Reservera minst 3 GB på en hårddisk, t.ex. genom att skapa en tom partition i slutet av den vanliga hårddisken med programmet Partition Magic. Se till att din dator kan boota från CD, det justeras i datorns bios-setup. Starta datorn med CD1. Välj språket "svenska" och följ anvisningarna. Det är bara att klicka på OK och standardvalen så sköter installationen allting. 

Jag hade inga problem. Installationen kände till och med av mitt TV-kort som inte ens Windows XP identifierar automatiskt.

Installationen lägger in bootväljaren lilo. Grundinställningen är att Linux startas efter 10 sekunder. Om du tröttnar på Linux kan lilo enklast tas bort genom att boota i DOS och ge kommando fdisk /mbr. Det går även att starta Linux från bootdiskett om man inte använder lilo.

Den färdiga standardinstallationen är baserad på KDE 3.1 som liknar Windows, men dessutom kan man givetvis växla mellan olika skrivbord som är standard i Unix. Nästan allt är på svenska.

I paketet ingår kompletta Office-paket med ordbehandlarna OpenOffice och KWord. Webbläsaren Mozilla 1.3 ingår och mycket annat. Systemet har inbyggt stöd för många filtyper, t ex PDF, DOC, MP3, som enkelt öppnas eller spelas upp. Det finns till och med inbyggt stöd för DivX när filmer ska spelas upp. Och sådant man saknar kan givetvis hämtas på nätet och installeras.

Hårddiskens övriga partitioner kan läsas (mountas) direkt från filhanteraren. Från NTFS-partitioner kan man endast läsa. Mot FAT kan man både läsa och skriva. Så det är enkelt att arbeta med dokument från den gamla Windowspartitionen.

Jag testade även att tanka ned och installera några program i RPM-format. Det var enkelt, endast att tanka ned filen och sedan dubbelklicka på den. Installerade program kunde sedan startas från kommandoprompten. Det går även att skapa genvägar på skrivbordet ungefär som i Windows.

Problem 1:

Jag ändrade lilo-startmenyn via det grafiska menysystemet, som ändrar filen /etc/lilo.config. Men ändringarna slog inte igenom. Det tog ett tag innan jag fattade att jag dessutom var tvungen att logga in som root och efter ändringen köra kommando lilo för att den nya inställningen ska aktiveras.

Problem 2:

På Mandrake-skivorna finns en version av programmet Wine som installerbar RPM. Wine är en emulator för 32-bitars Windowsprogram, så den ville jag ju installera. Men efter att ha installerat RPM-filen startar fortfarande inte Wine. Den måste dessutom konfigureras, på ett sätt som jag inte begriper.

Slutsats:

Detta är en väl fungerande arbetsmiljö. Den är ännu inte är lika användarvänlig som Windows, men tillräckligt för att släppas till vanliga kontorsanvändare. Eftersom licensen är gratis kan den systemansvarige spara stora licenspengar.

april -03, rev jul -12


Tillbaka