Norden  |  Internationellt  |  Yrkesdykning & arkeologisk dykning  |  Medicin

Sportdykning

Det finns en rad olika arkeologiska undersökningsmetoder under vatten, t ex miniubåt, sjöuggla och slangdykare. Men den vanligaste metoden är sportdykare, även kallat lätt dykare. Det är en mycket populär fritidssyssla och lokala sportdykarklubbar ger viktiga bidrag till marinarkeologin med egna undersökningar och projekt.

För fritidsdykare gäller följande: I Sverige, Norge och Danmark är det förbjudet att röra vrak äldre än 100 år. I Finland måste man dessutom kontakta kustbevakningen innan man tänker dyka på ett vrak. På Åland råder generellt dykförbud utom på ett fåtal platser som tillhandahålls av etablerade dykcentra.

Här är mer info om sportdykning:

Dykning internationellt
  

 

SSDF

NDF

Finland

Danmark

Yrkesdykning & arkeologisk dykning

För att delta i officiella svenska marinarkeologiska projekt krävs Certifikat A. Orsaken till detta har att göra med försäkringar och ansvar. Certifikatet är det lägsta svenska certifikatet för yrkesdykning med luft, med eller utan slang. Det utfärdas vid återkommande 5-dagarskurser hos Marinens Dykarskola i Karlskrona, tel 0455-86473. För mer info om yrkesmässig dykning kan du prova telefonkatalogens gula sidor under Dykeri.
För att delta i marinarkeologiska projekt i andra länder gäller andra regler. Norge kräver det norska Certifikat S. Men Danmark och Finland kräver inget yrkesdykarcertifikat för frivilliga deltagare.

Dykmedicin

tack till SUB Sandviken för bild av hjälmdykare, sidan rev jul -12


Till huvudsidan Åter till Marinarkeologi

<bgsound src="../pic/ljud/underwater.wav">