Om du inte finner det du söker här, prova någon sökmotor.
Om du vill ha översättning av texter på främmande språk, prova automatöversättning från Prompt, Systran, Altavista, Google, Free Translation eller Babylon (enstaka ord). Prova gärna den inbyggda översättningen i Opera version 6.
Om du vill öppna externa eller interna länkar i ett nytt fönster håller du ned Skift (på en PC) medan du klickar på en länk.
Dessa sidor bör gå att läsa med alla webbläsare, även vid långsam överföring. Sidorna är testade på olika system inklusive OS/2, Linux, Unix, Mac och BeOS. Du bör dock använda en webbläsare som kan hantera CSS stilmallar. Exempelvis sena versioner av Mozilla, Netscape, Opera eller Internet Explorer. Själv använder jag Opera för att utveckla dessa sidor, bl a för att den strikt följer standard HTML och CSS.
Är texterna svåra att skriva ut?
Har du andra dataproblem?
Är textraderna för långa? Om du använder en högupplösande stor skärm bör du inte använda webbläsaren i fullskärmsläge. Minska ned webbläsaren till ett lagom brett fönster. Låt aldrig textspalter bli för breda! Jämför med böcker och tidningar.
Jag undviker tung grafik, ramar och Java. Jag kan inte garantera att alla externa länkar fungerar. Om en länk inte fungerar vid första försöket, prova igen senare. Om den då fortfarande inte fungerar, uppskattar jag om du meddelar mig.
Om du har Mac, kan det hända att en bild täcker över texten. Då ska du förstora dokumentfönstret till fullskärm. Alternativt kan du stänga av bildvisningen. I Netscape 4 når du detta under Edit | Preferences | Advanced.
I de flesta webbläsare räcker det att mata in
abc.se/~pa/mark/
Om du har svårt att skriva det vågformade tecknet tilde ~
, byt ut det mot %7E .
Du kan även gå till ingångssidan på www.subarch.com
Du kan även använda ett förenklat alias come.to/uwa
Några av texterna, samt ett antal externa länkar, är på ryska eller grekiska. Moderna webbläsare (t ex Mozilla, Netscape 4, MSIE 4, Opera 6 eller senare) visar kyrillisk text utan problem. Om du inte ser det automatiskt, prova först att skifta teckensats manuellt (i Netscape: View | Character set, i svenska MSIE: Visa | Kodning). Men om du fortfarande bara ser skräptecken bör du göra följande på en PC:
Om du har Windows 95 eller 98 kan du enklast börja med att installera ”flerspråksstöd” i Windows installationsprogram. När du gjort detta, eller direkt, om du har Windows NT 4/2000, ska du gå till Tangentbord i Kontrollpanelen, och välja kyrilliskt.
I nästan alla versioner av Windows, kan du även prova detta:
Paul Goretskys sida (kan sökas på webben) berättar mer om allt detta. Här erbjuds även ett bra sätt att definiera det ryska tangentbordet på ett fonetiskt sätt, men det fungerar bara på Windows 95/98, inte på NT.
Per Åkesson
Tack till Marine Information Agency, Ryssland, för denna stilliga logga.