17 dagar i Kina 1995

Jag och min kompis LG skulle resa till Peking och bo hos en kinesisk vän. Vi valde våren för att undvika sommarens hetta. Månaderna innan resan studerade jag Kina (böcker från stadsbiblioteket), kinesiska språket på kvällskurs och såg kinesiska filmer av Zhang Yimou. Jag tog inga som helst vaccinationer, eftersom jag fått besked att det inte skulle behövas i norra Kina. Till höger ser du skrivtecknen för Kina; de uttalas zhongguo och betyder Mittens rike.

fre 28/4 Avresa

Vi reser från ett snöigt slaskigt Arlanda med Air Chinas moderna Boeing 747. Efter 2 timmars försening, 10 timmars flygning och träsmak i rumpan kommer vi till Peking, alias Beijing, som betyder ”norra huvudstaden”.

lör 29/4 Ankomst

På flygplatsen tas vi emot av vår vän i den 25-gradiga värmen. Vi åker hem och vilar lite. Det är där vi ska bo, i en modern lägenhet ca 7 km väster om Himmelska fridens torg. På den lokala gatan finns en högljudd marknad där man kan köpa både kläder och mat, som levande höns, mm. LG:s och min favorit blir snart vattenmeloner för 6 yuan (5 kr) per kg. Valutan yuan är fullt konvertibel och något lägre i kurs än svenska kronan. Vi dricker mineralvatten eller kokt vatten och skalar frukten för att undvika den lokala bakteriefloran.

På kvällen äter vi en festmiddag i en kvartersrestaurang. Den består av: grislunga, fruktsallad, grismage, bönost (bean curd), kött med jordnötter, aubergine, grön chili och ris. Alla dessa rätter placeras på en roterande glasbricka så att vi kan nå dem. Vi dricker Yanjing Beer och te. Mycket gott! För 4 pers kostar det 160 Y (140 kr).

sön 30/4 Taoisttemplet

skylt Vid det här laget märker jag att vårluften i Peking innehåller mycket sand från Mongoliet och att kineserna eldar med kol. Allt detta irriterar ögon, näsa och hals samt skapar ett fult dis med dålig sikt. Idag får jag och LG låna varsin cykel och vi följer med vår vän och besöker Vita Molnets tempel, Pai Yun Kuan. Det grundades på 700-talet och är Kinas största tempel inom den urkinesiska taoistiska religionen. Liksom de flesta kinesiska tempel är det av lackerat trä och uppbyggt som ett traditionellt kinesiskt familjehus. Först en port, sedan en gård, sedan ett förtempel, sedan en gård, sedan ett mellantempel, o s v, ända till huvudtemplet längst in. Olika gudar i olika kapell. En avdelning har 60 olika årsgudar, så att varje besökare får en egen gud för sitt födelseår. Utanför själva templet finns den obligatoriska souvenirbutiken med skyltar på felstavad engelska som erbjuder ”apparatus postal agency”(bild 1).

mån 1/5 Militärmuseet

Jag frågar vår vän om det inte är nåt officiellt firande av Första maj i Kina, men det är det visst inte. Så synd, jag som sett en riktig sovjetisk Första maj i Moskva! Så på förmiddagen tröstar jag mig med att besöka militärmuseet, byggt i stalinistisk stil. Det kostar 0,20 Y att parkera cykeln i den bevakade cykelparkeringen. I entrén ser jag jätteporträtt av Engels, Marx, Lenin och Stalin. I ett annat rum en jättebild av en (socialistisk?) atombombsexplosion, för att lära ungarna att krig är fint. I ett tredje rum får jag prova att skjuta armborst och pilbåge. Jättekul!

På eftermiddagen besöker vi International Book Store på Wang Fu Ching i centrum och köper billiga engelskspråkiga böcker och kalligrafipenslar. I skyltfönstret till en McDonalds ser vi att en kinesisk BigMac kostar 9 Y (7,50 kr). Bara så man vet. På kvällen besöker vi kvällsmarknaden på Xidan-gatan och köper vita bomullsbyxor à 35 Y (30 kr). Nästan ingen kan engelska men kroppsspråk går bra.

tis 2/5 Förbjudna staden

LG och jag cyklar till Himmelska Fridens torg, där Tian An Men-porten bär det stora berömda Mao-porträttet. Det går verkligen lätt att cykla i Peking. Staden är helt plan utan backar och gatorna är både raka och breda. Det finns ännu så många cyklar att de ständigt tutande bilisterna måste ta hänsyn. Men alltfler skaffar sig privata VW eller Audi, tillverkade i Kina.

Utanför Gugong (Förbjudna staden) betalar vi 85 Y (75 kr) för inträde och en kassett med guidning inspelad av Roger Moore, på perfekt engelska. Det är alltid högre inträde för utlänningar. Kejsarpalatset är till stor del byggt av trä. Det är stort och fint. Innanför en del glasmontrar ser vi mycket guld som ser ganska stöldvänligt ut.

snurraons 3/5 Lamatemplet och Jingshan

Jag åker tunnelbana (där alla trängs) till det tibetanskt buddhistiska lamatemplet Yong He Gong. Inskrifterna i templet är på kinesiska, manchuriska och tibetanska, så att alla ska förstå. Där inne finns diverse munkar, många vackra bilder och en 18 m jättehög Buddhastaty. De mest spektakulära bilderna har teman kring död, våld och sex, vilket är typiskt för den tibetanska buddhismen. Inne i templet används en bönesnurra (bild 2) för att få fram nästa bön.

På eftermiddagen bestiger jag den konstgjorda kullen Jingshan, Pekings högsta punkt. Tyvärr är utsikten begränsad p g a det vanliga middagsdiset. Men kul ändå att få en överblick över denna platta stad.

tor 4/5

På eftermiddagen cyklar jag och LG till det gamla 1700-talsobservatoriet, med stora astronomiska instrument gjutna i brons. Sedan besöker vi antikgatan Liu Li Chang, känd för antikhandlare, men som visar sig mest vara till för utländska turister.

fre 5/5

Vi cyklar norrut och försöker komma in i det buddhistiska templet Guang Gidze, men det är stängt för besökare och vi motas bort av en vakt. Konstigt. I stället åker vi och besöker databutikerna på Hai Dian-gatan i norr och tittar på billiga datagrejor.

lör 6/5 Himmelens tempel

På dagen åker jag till Tiantan, Himmelens tempel. På kvällen följer jag vår vän och LG till en kvartersrestaurang och äter hotpot, ett slags fondue-gryta. En av köttsorterna i grytan är hund. Jag måste ju prova – det smakar bra.

sön 7/5 Kinesiska muren

utsikt På morgonen gör vi en tvåtimmars tågresa från Xi Shi Men- (den norra) stationen till Badaling. På tåget träffar vi en man som skryter över hur fet hans son är ”Look, my son is very fat!”. Att vara fet är status i Kina, det betyder att man har råd till mat.

Väl uppe på den 500 mil långa muren går vi västerut där muren är brantare och turisterna glesare. Först går vi längs de 7 torn som är renoverade, sedan hoppar vi över avspärrningen och går 5 torn till så att vi är helt ensamma. Härligt! På eftermiddagen minskar diset och det går lättare att fotografera. När man väl är här ska man ta sig tid (bild 3). Vem vet när man kommer hit nästa gång? Jag undrar hur man släpat upp alla stenblock för muren. Vid det laget har vi missat alla tåg tillbaka, med det finns gott om minibussar och ordinarie bussar. Efter ett tag har vi turen att få lift med en svensk grupp i turistbuss till Peking.

mån 8/5 Marco Polo-bron

Marco Polo-bronPå eftermiddagen cyklar jag söderut till staden Lugou Qiao i den brännande solen. Längs vägen utanför Peking ser jag massor av häst/mulåsnekärror som sakta drar timmer eller tegel. Staden Lugou Qiao är fin, med sin höga gamla mur och stadsport bevarad. I en park sitter några gubbar och visar upp sina burfåglar för varann. Till slut når jag den fina bron från 1100-talet   (bild 4), som är prydd med hundratals små marmorlejon. Bron har fått sitt namn efter att Marco Polo skrev om den. Den dagen cyklar jag ca 4 mil. Som vanligt har jag cyklat snabbare än alla kineser, men under eftermiddagen har jag huvudvärk (straffet för att anstränga sig i hettan). På kvällen äter vi mör pekinganka i en fin restaurang; berömd maträtt men inte märkvärdig.

tis 9/5 Gamla sommarpalatset

Underbar lunch med vår kinesiska vän på en kvartersrestaurang i hemkvarteren. Tyvärr beställer vår vän 5 rätter, fast det hade räckt med 2 eller 3. Det tycks vara en kinesisk tradition att beställa mer än man kan äta – ett sånt slöseri! Det är bl a strimlad oxfilé med ett härligt lager stark chilipeppar ovanpå, en gryta med mycket vitlök och en helstekt fisk. gamla sommarpalatsetDet känns synd att inte orka äta upp allt av dessa spännande smaker. Mycket större variation än man ser på kinesiska restauranger i Europa.

På eftermiddagen åker jag norr om stan och besöker resterna av det gamla kejserliga sommarpalatset Yuan Ming Yuan. Det brändes av engelsmän och fransmän under opiumkriget 1860. Jag imponeras av att se dessa 300 år gamla marmor-ruiner av ett stort barockpalats i europeisk stil, med fontäner och allt.

ons 10/5 Tågresa till Xian

Jag och LG tar tåget kl 13.30 till Xian (Sian), 17 timmar i nattåg med hard sleeper (andra klass sovvagn) à 240 Y. Det visar sig vara riktigt bekvämt, med rena lakan och allt. Och man behöver inte vara hungrig tack vare en matförsäljare som passerar lite då och då. I tåget träffar vi några andra laowai (långnäsor) som tågluffar i Kina och får titta i deras Lonely Planet reseguide.

tor 11/5 Terrakottagravar

På morgonen kommer vi till Xian, den gamla huvudstaden vid Gula floden. Vi kryssar förbi tiggare, taxichaufförer och hotellhajar utanför stationen och tar in på lyxhotellet Jiefang, i ett rum med 2 sängar för 200 Y. I rummet finns tepåsar och varmvattentermosar som byts ut regelbundet. Sedan går vi till stationen och ordnar returbiljetter till Peking. Jag avskyr kinesernas sätt att trängas i köer. Det blir sittplats i nattåg tillbaka, ”hard seat” à 180 Y, de billiga liggplatserna är slut. Därefter vill vi genast se den Förste kejsarens (Shi Huang Ti) grav, med de berömda terrakottafigurerna i naturlig storlek. Bussresan och besöket av de 8000 lerfigurerna med anknytande utställningar (på god engelska) tar hela dagen. Det är en imponerande syn med alla lersoldater som efter hand grävs ut i den stora hangaren. Figurerna upptäcktes 1974 och arbetet pågår fortfarande.

fre 12/5 Xian

Vi hyr varsin cykel. Först besöker vi en kungagrav i en grotta. Första rummet i grottan är ett vackert buddhisttempel. Sedan ett rum med fluorescenta väsen som kallas lohaner (lohaner var Buddhas 16 eller 18 lärjungar). Det ser konstigt ut med alla neonfärger – är detta konst eller kitch? Sedan passerar vi några rum omgjorda till ”kulturpalats”, med servering och fiskdamm (!) för barnen. Slutligen når vi den gamla kungagraven längst in i grottan. Därefter besöker vi den närbelägna 65 m höga Stora vildgås-pagodan.

Vi går till en restaurang. Där kollar vi för säkerhets skull med hjälp av en engelsktalande gäst att våra två rätter kostar 35 Y tillsammans. Ändå försöker personalen lura oss med fantasipriser! De försöker med en nota på 120 Y för 2 pers bara för att vi inte kan läsa hela menyn. Bl a skulle ett glas öl kosta 30 Y. Vi käftar ilsket emot, hotar att gå till polisen och får hjälp av den engelsktalande gästen, så det ordnar sig. Det är enda gången någon försöker lura oss i Kina.

Sedan besöker vi Xian-provinsens historiska museum. Det är ett modernt toppenmuseum över Kinas äldre historia med fantastiska konstföremål och engelska texter. Där finns ett 2000 år gammalt gulddjur (bild 5) som påminner om den skytiska konsten från samma tid som finns att se i Ermitaget, St Petersburg. Sammanträffande?

Xian har en väldigt hög helt bevarad stadsmur med vallgrav i fyrkant och vi cyklar runt lite. Sedan måste vi resa. Längs vägen från och till Peking räknar jag ånglok. Jag kommer upp i 14 vackra svarta, alla igång med ångan uppe.

lör 13/5

sydöstra hörnetPå förmiddagen kommer vi åter till Peking, trötta efter att ha suttit i tåget under natten. Taxi hem från stationen kostar bara 10 Y. Jag sover en timme, sedan tar jag och cyklar runt på stan och tittar på några hutong, d v s gamla smala gränder. Om man undviker de stora gatorna, ser man att det finns många gamla traditionella hus kvar innanför Pekings stadsmurar (det mesta av själva murarna och vallgravarna är rivna, utom i sydöstra hörnet, bild 6). Innanför husporten ser man ofta den gamla ”spökmuren” på gården, som ska skydda mot onda andar och insyn. På ett ställe hittar jag ett stängt tempel, omgjort till en verkstad, men det är låst och jag lyckas inte komma in. På kvällen går vi ut med vår vän och besöker ett ”gatukök” där man stående äter diverse delikatesser från olika stånd. 

sön 14/5 Minggravarna

cykelLG är trött efter att ha varit på nattklubb. Jag sticker iväg ensam och börjar med Mao-mausoleet, där man tyvärr inte längre får se den balsamerade farbror Mao. Så synd, jag som sett Lenin i hans mausoleum! Sedan besöker jag Historiska museet på förmiddagen. Det är utan engelsk text och ganska ointressant. 

Sedan cyklar jag till den bevarade och stora norra stadsporten De Sheng Men och tar buss 345 för 1,40 Y till Changping, därefter en minibuss till Shisanling, där 13 av Ming-dynastins kejsare är begravda. Det är få turister trots att det är söndag. Först besöker jag kejsar Ding Lings stora grav. På flera ställen i den underjordiska gravkammaren har kinesiska besökare slängt massor med gamla sedlar av låga valörer, som ett slags önskebrunn. Nästa grav tillhör kejsaren Chang Ling. Alla avstånd är större än jag trott och det blir 2 km promenad mellan gravarna genom en jordbrukskommun.

processionsvägen till gravarnaAlla dessa gravar är placerade i sluttningarna kring en dalsänka, precis som Konungarnas dal i Egypten. Är det en tillfällighet?

Därför är jag nöjd med själva gravarna och vill se den heliga processionsvägen kantad med stendjur och stenfigurer (bild 7-8). Det är 3-4 km bort, men jag får åka traktor med en bonde för endast 3 Y. Det är ett härligt vackert ljus på eftermiddagen och jag tar många bilder av de imponerande och vackra marmordjuren. Därefter åker jag med en halvprivat minibuss till Peking för 4 Y.

mån 15/5 Sidenmarknaden & superdisco

cykelverkstad i PekingPå eftermiddagen följer jag med vår vän till sidenmarknaden i östra delen av stan. Det är billigt! Jag köper sidenslipsar à 25 Y och sidenskjortor à 28 Y. Många ryssar är där och storhandlar; kineserna tilltalar mig på ryska också. Där finns även piratkopior av musik-CD med kända artister för ca 25 Y per styck.

På kvällen åker jag till superdiscot Nasa. På vägen dit passerar jag något som ser ut precis som en lyxbordell med skyltarna ”Sauna” och ”Bar” utanför. Finns sånt nu i Kina? Antagligen. Inträde till Nasa kostar 50 Y och varje öl 30 Y, d v s jättedyrt för vanliga kineser. Discot är mycket stort och toppmodernt. Jättevideo på en vägg. Mitt på det böljande dansgolvet finns en konsol för diskjockey, gogopojkar och musiker. Mellan plattorna spelar skickliga musiker nåt på sax, flöjt eller piano. Annars är det fullt ös med senaste techno-låtarna. Och inga andra västerlänningar, laowai, bland de ca 2 - 3000 gästerna!

tis 16/5 Återresa

Redan hem, så synd! Det första som slår mig hemma i Sverige är vår rena luft – man ser ju flera kilometer! Samma dag får jag ”jetlag”, d v s på eftermiddan tror min kropp att det är läggdags. Jag lägger mig tidigt kl 19:30 men vaknar onsdag kl 01:30 för att min kropp tror det är morgon. Så jag går upp och äter frukost och lägger mig igen.

Slutsats:

Resan var toppen! 2 veckor var i kortaste laget för att få ut något av en resa till Mittens rike. Att åka på 7 eller 10 dagars charterresa betraktar jag som slöseri. Dels blir man trött av tidsomställningen, dels skulle man bli frustrerad när man förstår hur mycket man inte hinner se. Minst 2 veckor behövs för enbart Peking. Foto är billigt: En 36-rulle med Fuji-film kostar ca 20 kr, att framkalla den i Kina kostar också ca 20 kr inklusive kort 9x13 cm. Siden kan vara värt att köpa. 

Jag var beredd på en resa till tredje världen, men Peking och Xian var inte U-land. Det mesta fungerade. De flesta var rena, prydliga, nyktra, vänliga och brottsligheten verkade låg. Kulturen är präglad av taoismen och Konfucius (孔夫子), och det är kanske en förklaring till varför kineser är flitiga, strävsamma och framgångsrika. Ungdomarna längtar efter västprylar och landet moderniseras snabbt.

Per Åkesson, 1995

publicerad i Legatus Mensae 5/95, på webben 1996, reviderad 1999.


Åter till Per Åkessons sida

Till huvudsidan