Thailändsk falsk kråka
För ungefär 4 pers.
Detta behövs:
- 4 st Kycklingfiléer
- 4 dl Jasmineris
- 4 1/2 dl Vatten
Marinaden
- 1/2 dl Olja
- 2 st Hackade vitlöksklyftor
- 1/2 dl Sweet chili-sås
- 1 1/2-2 tsk Sambal Oelek
Grönsaker
- 1/2 dl Olja
- 1 st Zucchini
- 1 st Aubergine
- 1 st Röd paprika
- 1 st Grön paprika
- 1 st Stor gul lök
- 200 gr Färska champinjoner
- 100 gr Sockerärtor
Efter stekning
- 2 msk Japansk Soja (Kikkoman)
- 1/2 dl Ostronsås
- 1/2 msk Sesamolja
Såsen
- 3/4 dl Tomatketchup
- 3/4 dl Vinäger
- 3/4 dl Strösocker
- 1 msk Maizena
- 1 1/2 dl Vatten
Gör så här:
- Skär kycklingen i fingerstora
bitar.
- Marinera kycklinbitarna i olja,
grovhackad vitlök, sweet chilisås och sambal oelek.
- Skölj riset noga.
- Sätt på två spisplattor,
den ena på max och den andra på minsta värme.
- Snoppa sockerärtorna, skär
zucchini, aubergine, paprika, lök och svamp grovt.
- Tillsätt vatten och lite
salt till riset.
- Sätt riset på plattan
med max värme och sätt på locket.
- När riset börjar koka,
ta tid 10 sekunder. Flytta därefter riset till plattan med minsta värmen.
- Riset skall stå på
plattan men minst värme i 10 minuter.
- Blanda till såsen: ketchup,
vinäger, socker och maizena utrört i vatten.
- Hetta upp en wok eller en stor
stekpanna ordentligt och fräs kycklingbitarna och några minuter under
omrörning.
- Häll över kycklingbitarna på ett
fat.
- Riset som nu stått 10 minuter
på plattan flyttas nu av värmen helt och hållet och får bli
klart på sin egen värme inne i kastrullen, ca 10 minuter.
- Hetta upp woken på nytt
med 1/2 dl olja.
- Lägg i de skurna grönsakerna
och stek under omrörning tills det hela har mjuknat något.
- Tillsätt soja, ostronsås
och droppa över sesamoljan.
- Blanda ner kycklingbitarna med
grönsakerna.
- Häll över såsen och
låt koka ungefär 1 minut.
- Serveras omedelbart tillsammans
med riset.
Tillbaka
till receptlistan
Kommantarer? Hur smakade det?