Ossobuco alla milanese
För ungefär 6 pers.
Detta behövs:
- 4 st Medelstora morötter
- 4 st Stjälkar selleri
- 3 st Medelstora gula lökar
- 3 st Klyftor vitlök
- 4 msk Smör eller margarin
- 6-8 skivor Kalvlägg (ca 3
kg)
- Mjöl att vända köttet
i
- 1 dl Olivolja av god kvalité
- 1,5 dl Vitt vin
- 1 kg Mogna bifftomater
- 1 knippa Persilja
- 1,5 dl Köttbuljong
- ½ tsk Timjan
- ½ tsk Oregano
- 2 st Lagerblad
- Salt och Peppar
Gremolata:
- 2 st Citroner
- 2 knippor Bladpersilja
- 5 st Klyftor vitlök
Gör så här:
- Skala och skär morötter, selleri, lök och vitlök i små
tärningar.
- Smält matfettet i en gryta på medelstark värme.
- Rör ner grönsakstärningarna och låt dem fräsa
tills de fått lite färg.
- Ta av grytan från värmen.
- Bind om läggskivorna.
- Salta och peppra och vänd i mjöl.
- Bryn köttet ljusbrunt på båda sidor i olivolja i en stekpanna.
- Flytta över och lägg ovanpå grönsakerna i grytan.
- Häll bort oljan från stekpannan.
- Koka ur pannan med det vita vinet och låt koka tills det återstår
4-6 msk av vätskan.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skålla och skala tomaterna.
- Dela dem och kärna ur dem.
- Skär fruktköttet smått.
- Grovhacka persiljan, både blad och stjälkar.
- Späd stekskyn med buljongen.
- Lägg i persiljan, timjan, oregano, lagerbladen och de hackade tomaterna.
- Koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Häll såsen över köttet.
- Koka upp grytan ovanpå spisen, lägg på locket.
- Ställ in i ugnen.
- Låt sjuda 2-3 timmar.
- Häll lite buljong över
läggskivorna varje halvtimme.
- Gör i ordning gremolatan:
- Tvätta citronerna.
- Riv av det gula skalet.
- Finhacka persiljan och skär
vitlöken smått.
- Blanda alltsammans, spara i
en skål till senare...
- Flytta över de möra
köttskivorna till ett serveringsfat.
- Klipp bort snörena runt köttet.
- Häll grönsakerna och
såsen ovanpå.
- Strö till sist gremolatan
över alltihopa.
- Servera! Gärna tillsammans
med en riktig italiensk risotto!
Tillbaka
till receptlistan
Kommantarer?
Hur smakade det?