Flyglärarseminariet i Ljungbyhed 1996

Besökt gånger sedan 97-12-21.

I HUVET PÅ EN FLYGLÄRARE

Undertecknad var på flygärarkonferens i helgen 18-20/4.
Tänkte ställa samman några saker som togs upp där. Det kanske finns någon som är intresserad.
Det har hört till sällsyntheterna att flyglärarkonferernser anordnas. Senast var nog 7-8 år sedan, i alla fall sedan jag var med. Ett resultat av konferensen var att vi enades om att dessa skall ordnas varje år. Dessutom bildades en flygutbildarförening för flyglärare och teorilärare.

Konferensen inleddes med en GENOMGÅNG AV STATISTIK, framförallt haveristatistik.
1. Det visades på att piloter med 100 - 200 timmar ligger i topp med antalet haverier. Har man dessutom lite flygtid de senaste 3 månaderna ligger man mer i farozonen.
2. Den vanligaste händelsetypen är motorbortfall (mestadels bränsle som inte når motorn). Näst vanligast var förlust av kontrollen på marken.
3. Den farligase flygfasen är inte helt oväntat landningen inklusive inflygning för landning.
4. Den farligaste orsaksfaktorn är inte heller oväntat människan. Men hela 70 procent! Det är ju ruggigt. Vi måste skärpa till oss. Här har vi de vanligaste felen i frekvensordning (vanligaste först):
a.En dålig förberedelse av flygningen!!!
b.Missbedömning av höjd/fart/avstånd!
c.Ej bibehållit flygfart!
d.Ouppmärksamhet på föremål!
e.Avsteg från inlärda förfaranden!!!!
f.Val av olämpligt start/landnings/taxningsområde!!!
g.Påbörjat/fortsatt flygning i dåligt väder!!!
h.Bränsleplanering!!!

FÖRSÄKRINGSFRÅGOR tog upp en stor del av dag ett.
Evert Lyckeborg, Scandia förklarade för oss hur oskyddade vi egentligen är utan en ansvarsförsäkring. Vi är som piloter ansvariga att ersätta det som vi flyger på. Överlever du inte själv kan du blottställa din familj. Vet din arbetsgivare om att han kan vara ekonomiskt ansvarig om du flyger i tjänsteärende?
Själv skall jag teckna en ansvarsförsäkring för min lärargärning.
Observera att din reseförsäkring kanske inte gäller om du flyger eget flygplan ut i Europa. Här jämställs du med fallskärmshoppare.

Evert hade också med sig en intressant ide´:
Med tanke på att många tillbud och haverier har inträffat där andra efteråt har sagt "det där har jag väntat på länge". Man har alltså lagt märke till att något inte var som det skulle, men gjorde ändå inget åt det. Det är ju svårt att säga till sina vänner att de bör ändra sitt beteende som pilot. PPU är en metod som skall göra att det blir av. Det går till så här:
Varje pilot i klubben skall obligatoriskt genomföra ett UTVECKLINGSSAMTAL per år med Motorflygchef, Flyglärare eller Förtroendepilot. Genom obligatoriet behöver ingen känna sig utpekad.
Samtalet förs under sekretess, men dokumenteras genom minnesanteckningar som följs upp vid nästa PPU. Anteckningarna kan förvaras av piloten själv. VI MÅSTE SLÅ HÅL PÅ DEN HÄNSYNSLÖSA HÄNSYNSFULLHETEN. Tala med varandra innan det är för sent. Evert vill höra vår uppfattning om detta. Vad tycker ni?

Nästa inslag var INFORMATION FRÅN LUFTFARTSINSPEKTIONEN.
Vi fick lära oss att i JAA:s värld heter flygskola FTO, Flight Training Organisation och certet heter nu FCL, Flight Crew Licens. Det har givit namnet åt det som ersätter BCL-C, nämligen JAA-FCL. IFR bevis heter nu IR, Instrument Rating. Ett A-cert heter PPL,Private Pilot License. B-cert heter CPL och D-cert ATPL. Informatören var Lars Åke Wester och är chef för Utbildningssektionen. Han informerade om att stora förändringar är i antågande när det gäller våra cert. Avgörandet görs inom JAA, eller snarare jämkas Europas stater samman i JAA. Därefter kommer själva besluten tas av EU för att bli lag. Man kommer dock behandla privatflyget efter devicet "Låt grabbarna flyga". Det innbär en hel del lättnader i bestämmelsefloran för privatflyget. För det kommersiella flyget kommer det däremot att bli ytterligare regleringar. Lars Åke ville inte gå in i detaljer därför att läget förändras dag för dag, med ett vilt köpslående med lagparagrafer. I mycket måste Sverige ge efter för påtryckningar när andra länder är överens om en regelskrivning. Men i många fall har svenska argument hållit ända fram till en färdig regel.
Meddelades att den nya certifikat-datorn just satts i drift. Detta bör när inkörningstiden är över resultera i kortare behandlingstider.
Man har börjat göra statistik av PFT-protokollen. Det visar sig att branta svängar och nödprocedurer är de vanligaste anmärkningarna. Något att ta till sig om man avser att göra PFT snart!! Öva själv!

Hans Hjort,Motorflygförbundet visade med statistik att vi behöver en CHECKLISTA FÖR VÅR MÄNSKLIGA FÖRMÅGA.
Han har tagit fram en sådan som konferensens deltagare enades skulle provas i verkliga livet. Den ger piloten en förståelse för pilotens eget hälsotillstånd och psykiska hälsa.

Olov Bertilsson, trafikledare på Sturup och flyglärare i Ljungbyhed tog död på några myter. FLYGTRAFIKLEDARE RAPPORTERAR INTE PILOTER SOM BEGÄR HJÄLP. De enda rapporter som sker gäller IFR flygets landningar i mindre sikt än 750 m. Vi kan lungt ropa upp och avslöja vår pinibla belägenhet, för att med hjälp av radar och pejl hindra att den leder till en farlig situation.

Vallentuna den 96-04-21

Christer Lundholm


Vallentuna Aviatör Förening - Täby Sjöflyg Klubb - Corvettes and Toys
- Flygyrket - Precisionsflygning
Åter till Christers hemsida.


Senast uppdaterad 99-11-05 av Christer Lundholm, c.lundholm@home.se