I skrivande stund (år 2000) har ännu ingen bra lagringsstandard för flyttbara medier slagit igenom. Det finns många olika sätt att arkivspara stora datamängder. Mest populärt just nu är CD-R.
För några år sen, våren 1997 valde jag Zip från Iomega. Det är en särskild diskettstation som lagrar nästan 100 MB på särskilda disketter. Tyvärr passar inte gamla standarddisketter i en Zip-station. Zipdisketten är en floppydiskett, men med tätare lagring. Det ser man om man skjuter upp skyddskåpan. Det innebär att den är enkel och billig att tillverka. Jämför det med konkurrerande system där ”disketten” egentligen är en liten Winchesterskiva, dvs en liten hårddisk, som är mer komplicerad att tillverka. På grund av sin enkelhet, ser jag Zip som en möjlig ersättare till den gamla standarddisketten.
Ett mycket bra alternativ (1998-2000) är CD-RW, dvs skrivbara CD-stationer. Men de kostar mer än Zip och de vanliga CD-R skivorna kan bara skrivas en gång. Man kan dock välja att skriva till de återskrivbara men något långsammare skivorna CD-RW men dessa kan inte läsas av alla CD-stationer. Dessutom är CD-skivor ganska känsliga för datalagring; de repas eller knäcks om man inte är försiktig. En fördel är dock att lösa skivor är billiga, ca 10 kr styck.
Ett alternativ för att lagra data var (1997) bandstationer, men som privatanvändare tycker jag band går för långsamt. Tidigare hade jag gjort backup med en bandstation. Då jag skaffat Zippen sålde jag bandstationen. Med Zip går backupen 5 gånger snabbare och är enklare.
Ett misslyckat alternativ (1998-99) kallas Superdisk LS-120 som klarar 120 MB. Det är kompatibelt med gamla standarddisketter, men där upphör fördelarna. Superdisk är dyrt, långsamt och högljutt.
Ett annat försök kom från Sony. De lanserade 1999 en 200 MB-diskettstation som även skulle vara kompatibel med gamla standarddisketter. Det tycks inte ha slagit igenom. Oavsett vem som vinner standardkriget, kommer konkurrensen att tvinga Iomega att sänka priserna rejält på Zipskivor, vilket gynnar oss Zipanvändare.
Ett givet framtidsalternativ är DVD. Men så länge som det inte finns en standard för skrivbar DVD, avstår jag. Våren 1999 står striden bl a mellan DVD-RAM och DVD+RW. Det blir nog bra då det finns en standard och piserna sjunkit. Kanske nån gång på 2000-talet?
Slutsats:
Tills vidare är CD-R eller Zip hyfsade val – Zip är billigt i inköp men ganska
dyra disketter, fungerar ganska snabbt och har miljoner användare. År 2000 hade
ÅF-priset på lösa skivor sjunkit till under 60 kr plus moms. Du ska alltså vägra att
betala mer än 100 kr inkl moms i butiken. Hälsa från mig! För att få ut max prestanda
måste man dock göra rätt...
Om du inte har ”Parallell Port Accelerator” som beskrivs ovan, kan du göra på motsvarande vis med vissa drivrutiner. Efter att ha installerat drivrutinen har du nu kontakt med Zipstationen, men för att få högsta prestanda bör göra följande inställning.
Eventuellt måste du starta om datorn efter sista steget. Om du då inte får kontakt med Zipstationen måste du ta bort de inställningar du skrev in och starta om en gång till.
Skälet till detta lilla krångel tycks vara att Zippen går på lågfart som standard, så att det ska funka på olika datorer. Med ovanstående manuella inställning tvingar du den att försöka arbeta i högsta fart. Det fungerar på de flesta nya PC. Om det inte fungerar för dig, kan du alltid ta bort ovanstående ändringar.
Ett sätt att mäta förbättringen är att klocka kopieringen av en stor fil (minst 5 MB) till eller från Zipskivan. I mitt fall ökade överföringskapaciteten från 6 till 24 MB per minut. En mycket stor förbättring alltså. Tyvärr har jag inte hunnit prova detta på Windows 98, men jag misstänker att det är likadant där.
Gör på samma sätt som med Windows 95/98. Öppna därefter programgruppen IomegaWare och starta Parallell Port Accelerator, för att få upp farten.
Om du kör NT 4 / Win 2000 bör Zipskivan vara utmatad vid systemstart, annars körs chkdsk på skivan, vilket tar tid.
Jag har tyvärr inte funnit något sätt att göra detta i Win NT4 / Win 2000. Detta gäller exempelvis den version av programvaran som fanns att hämta hösten 2000 till Windows 2000. Parallell Port Accelerator fanns inte med och prestanda vara endast 6 MB / minut. Mycket irriterande. Har någon en lösning?
Per Åkesson, september 1997
rev 2000
Kontakta mig om du vill publicera liknande texter.
Åter till datasidan