Underhåll av webbplats med PC


Så länge som man inte använder dynamiska databasbaserade webbsidor, talar man om statiska webbsidor. Dessa duger gott för mindre webbplatser. Sidorna kan då bestå av dessa filtyper:

  •     HTM-text 
  •     PDF-dokument 
  •     GIF- och JPG-bilder 
  •     programfiler i komprimerad form, t ex ZIP

Om du använder dynamiska webbsidor, förekommer även andra filtyper i din webbplats, exempelvis ASP.

Lokal kopia

Om du använder ett webbhotell, måste filerna uppdateras via en uppkopplad förbindelse. Då bör hela webbplatsen ständigt finnas som en lokal kopia i det lokala nätverket, eller i din egen PC om du sitter hemma. Om du inte har någon sådan kopia, kan du enklast tanka ner filerna med ett FTP-program, som kan hämtas från Tucows. Denna lokala kopia bör alltid vara en spegling av sidorna på webben. Då enskilda filer redigerats eller tillkommit, bör de snarast tankas upp på webbservern.

Om du däremot har en egen webbserver, direkt kopplad till Internet, så räcker det att webbsidorna finns där och uppdateras där. Men då bör du göra regelbunden backup av filkatalogen i denna server.

Redigering av dokument

PDF-dokument redigeras i t ex Pagemaker eller Quark Xpress och sparas (”skrivs ut”) som PDF, förutsatt att Acrobat Writer är installerad. Med Acrobat Exchange kan du sen, om du vill, skapa index till PDF-sidorna.

GIF- och JPG-bilder redigeras med Photoshop eller Paintshop Pro.

Komprimerade filer skapas för PC med t ex Winzip.

HTM-filer redigeras med lämpligt redigeringsprogram för HTML. Ett exempel är Netscape som kan hämtas gratis. Slutligen ska du granska dessa sidor i den lokala kopian.

Tanka upp dokument med PC

  1. Ring upp webbleverantören via modem eller ISDN och kolla att du får förbindelse. 
  2. Starta t ex WS_FTP. Det är ett shareware-FTP-program som klarar drag and drop. Logga in och ange lösenord. 
  3. Öppna WS_FTP i fullskärm. Då visas 2 fönster. Det ena motsvarar filerna på webbservern och det andra filerna i den lokala katalogen.
  4. Ställ in fönstren att visa som lista, sorterad efter ändringsdatum. De nyaste (senast ändrade) filerna ska visas högst upp, som på bilden.
  5. Identifiera de filer som antingen har fildatum nyare än senaste upptankning eller är helt nya filer. 
  6. Kopiera önskade dokument till respektive katalog på webbservern. Du kan markera flera stycken och sedan trycka på den lilla pilen mellan fönstren. 
  7. Starta en webbläsare, gå till din webbsida på Internet och kolla att det upptankade verkligen finns där. 
  8. Om det ser bra ut, avsluta WS_FTP.
  9. Koppla ner förbindelsen.

Per Åkesson, juni 1998
rev 2000

  Åter till datasidan