Mera om familjen Lundblad

Ännu vid slutet av 1800-talet var det en smula omständligt att ta fotografier. De bilder vi har av familjen Lundbland när barnen var små är alla ateljébilder.

I familjen fanns fyra pojkar och två flickor. Tre av pojkarna, Werner (den äldste), Emil och Nils emigrerade till Amerika. David dog vid relativt unga år. Men Betty (*1877) och Mimmi (*1889) levde till mitten av 1900-talet, och jag hann träffa dem.
 

Barnen Lundblad På den vänstra bilden syns Betty längst till vänster och Mimmi längst till höger. Bakom Mimmi står troligen David. De andra två är Emil och Nils (vi vet inte i vilken ordning). Werner, den äldste var inte med. ("Betty Nilsson" är förmodligen fotografens namn.)

Bilden till höger föreställer Mimmi. Det kan tyckas att hon står vid ett ångande strykjärn, eller också att bilden är skadad. Men av allt att döma har fotografen fullt avsiktligt satt in toningar och bakgrund på det sätt man ser.

Mimmi
Bilden till höger visar familjen Lundblad "troligen i Örnsköldsvik omk. 1899" (påskrift gjord av min far Erik långt senare).

David (till vänster, i FA.uniform), Johan, Mimmi (med kaffepannan) Johanna och en av sönerna.Utanför bildens vänstra kant skymtade på originalet ytterligare en minderårig son.

Werner och Betty, de två äldsta, är ej med. Betty tjänstgjorde troligen vid Frälsningsarmén i Tyskland när bilden togs.



På nästan alla bilder av Johanna har hon i handen en uppslagen bok. Kan det vara en Bibel? Kanske markerar hon en ovilja mot att bli fotograferad? Eller är hon generad för kameran och döljer det genom att sysselsätta sig med läsning? Det får vi nog aldrig veta.
Familjen Lundblad


Mimmi gifte sig med Johan (Jobbe) Sjöberg, som en tid var grosshandlare i Örnsköldsvik, innan han kom på obestånd. Han hade skrivit på för andra och drogs med i deras konkurser. Då flyttade han med familjen "hem till (Mimmis) mamma", och försökte skapa sig en ny framtid som handelsresande. Under en affärsresa 1915 dog han i lunginflammation.

Leksandsbageriet i Stockholm låg bakom denna port, Nybrogatan 69De hade två söner, Harald och Bengt. Harald har jag aldrig träffat, till viss del beroende på att han valde att "gå under jorden" på 1940-talet, när vår familj kom till Stockholm. Mimmi träffade jag ganska många gånger. Hon hade ett sockerbageri på Nybrogatan 69 i Stockholm, ett kvarter från Frälsningsarméns högkvarter där vi bodde 1939--46. Ibland slank jag in där och fick en kaka eller en bakelse... Hennes andre son Bengt var en skicklig sockerbagare och tog så småningom över bageriet. Honom träffade jag bara ett par, tre gånger. Han hade en dotter, Marika, som jag såg bara två gånger: första gången 1940 när jag var 10 år gammal och vi nyss hade kommit till Stockholm, andra gången 1991 på Bengts begravning.

Leksandsbageriet lades så småningom ned och lokalerna hyrdes ut för annan affärsverksamhet. Man kan dock ännu i januari 2000 se fönstret, gatunumret och den gamla portalen där ingången till bageriet fanns.


Ännu mer om familjen Lundblad: Leksand


2000 04 24 Sven Wickberg