Leksand

År 1903, när Johan (och Johanna, de var faktiskt födda samma år) fyllde 63 tycks han ha dragit sig tillbaka från affärerna. I varje fall flyttade Johan och Johanna från Gävle till Leksand, där Johan köpte ett hus i Noret (Villagatan 5).
Johan och Johanna i yngre dar Vi vet inte hur gammal den vänstra bilden kan vara. Den är tagen i en ateljé i Sundsvall.

Den högra bilden kan vara ett amatörfoto, taget i hemmet i Leksand. 

Bilden nedan tog jag själv  av huset i mitten av 1980-talet.

Johanna och Johan, troligen pensionärer i Leksand
Leksandshuset omkr 1985 På tomten fanns flera byggnader. I något av dem bodde Mimmi med de två barnen Harald och Bengt, medan hennes man Johan (Jobbe) efter konkursen sökte sin utkomst som handelsresande. 

Under en av sina resor dog Jobbe i lunginflammation 1915. Då köpte Johan en familjegrav på Leksands kyrkogård. I den blev han själv begravd ett år senare, 1916. På stenen står endast "Fabrikör Johan Lundblads familjegrav".

Graven ligger mycket vackert, nere vid Kyrkvikens strand (bakom betraktarens rygg på stora bilden nedan.)
 

Gravstenen (klicka för större bild) Johanna levde till 1938.

Även om gravrättigheten var köpt "till evärdeliga tider" gäller numera bara 25 år. Men i Leksand har man inte haft behov av att återanvända gravar som de efterlevande vårdar. Därför fanns den kvar när jag upptäckte den på 1980-talet.

På senare år har den börjat användas igen. Mimmi lades ned där 1953, och hennes barn Bengt (1991) och Harald (1995) har också sina urnor nedlagda i den. 

När Mimmi blev nedlagd antecknades detta inte i journalerna, vilket senare ledde till vissa förvecklingar. (Se länk: Mysteriet med det försvunna liket.)


Betty, flyttade hemifrån (Ö-vik) 1896 för att bli frälsningsofficer. Hon fick tjänstgöra några ansträngande år i Tyskland (läs här om detta) och gifte sig sedan med David Wickberg (1903). Hon och hennes barn Erik och Tott tycks ha kommit varje sommar till Leksand för att vara hos "morfar och mormor" några veckor. År 1914 hade David och Betty varit stationerade i Berlin ett par år. På sommaren hade Betty och barnen som vanligt rest till mormor. I augusti förenade sig David med dem, sedan han hals över huvud måst lämna Tyskland vid första världskrigets oväntade utbrott. Den förvirring i de normala förhållandena som kriget medförde, ledde till att familjen måste stanna i Leksand ett helt år. (Klicka här för att läsa mer om detta.)

Bettys äldste son Erik kom 1929 tillsammans med sin (första) fru Frieda (bilden). Även David och Betty hälsade på här under semestrarna. (Under 1930-talet tjänstgjorde de i Danmark och Schweiz.) Under resten av Johannas livstid var Eriks familj i tjänst utomlands, och jag fick aldrig personligen träffa henne. 

När jag såg denna bild första gången -- en odaterad kopia -- trodde jag att den var från 1930. I så fall skulle jag ha varit med på den, om än väl dold i mammas mage. Men så är det inte (bilden märkt 1929).

Johanna, Erik, Frieda


Enligt befintligt testamente skulle Johans och Johannas pojkar ärva de pengar som fanns i boet, medan flickorna skulle ärva huset. Hur det gick med pojkarna och pengarna vet jag inget om. Johan hade förlorat mycket pengar på att försöka rädda Jobbes affärer, och pojkarna hade (enligt vad Erik en gång sa mig) inte hört av sig på länge när Johanna dog.

Men Betty och Mimmi ärvde alltså huset. Betty befann sig i Schweiz och Mimmi hade fullt sjå med Leksandsbageriet, som hon Här låg Leksandsbageriet, Nybrogatan 69, Stockholmdrev på Nybrogatan i Stockholm. Ingen av dem kunde ägna sig åt huset i Leksand, och de bad en "granne", riksdagsmannen Eronne, att hjälpa dem att sälja huset. Detta var strax före andra världskriget. Eronne meddelade dem så småningom att han inte lyckats finna någon köpare, men att han var beredd att köpa det själv för 15 000 kr, vilket de accepterade. Det låter inte mycket, men enligt en grov uppskattning motsvarar det mellan 750 000 och en miljon kronor år 2000.

Huset låg på dåvarande Villagatan 5, strax intill Sveasalen, ett allaktivitetshus som renoverades i slutet av 1990-talet och nu på nytt används flitigt för utställningar och föreningsliv. När Bengt Sjöberg skulle gravläggas och hans dotter Marika kom till Leksand med urnan, passade hon på att gå till Villagatan för att se på huset. Hon fann att det just hade rivits för att ge plats åt ett flerfamiljsbygge inom ramen för det aktuella Byggnadsåret (1990?).

Johannas dotterson Erik Wickberg hann dock besöka det i samband med ett uppdrag på Frälsningsarmén i Leksand (omkring 1980, alltså några år efter sin pensionering 1974). Även jag hann fotografera det innan det försvann. Denna del av Villagatan har nu bytt namn till Sveagatan.


Leksands kyrka med Lundblads grav i förgrunden


Mera om Lundblad: Mysteriet med det försvunna liket


2000 04 23; småändringar 2002 02 06 Sven Wickberg